『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
今次聖誕想經過法國再入英國,因為未去過,但英國朋友叫我可以不去,因為法國並非我諗到咁美好,如果鍾意睇風景一定失望,地方污糟,人又冇禮貌... 巴打去過覺得如何?
每一個地方都有人冇禮貌同地方污糟架啦....
咁你邊度都唔使去.
唔係好偏嘅,都叫做可以由党鐵德福商場行/搭megabox shuttle過去嘅
請問
cancel bno 要需時幾耐?

因為自從幾日前 e mail覆佢姓名 出生日期 身份證冧巴
佢咁覆我
Thank you for your communication ,it has been noted.

you can now apply for your replacement BNO passport .

Your passport cancellation request will be processed and an agent will be in contact if they need any more information

Please ignore the automated Email you will receive.

唔係要有個註銷號碼先可以再繼續申請架咩?
改咗唔洗等ref. No好耐
利申早幾個月報lost都未收到ref. 已經拎咗本嘢
竟然
咁要update下頭post個google document
冇人update
佢咁講,我咁聽,我諗佢意思係就算名勝都唔係想象中咁好,如果去完德國,基本上唔使去法國... 其實呢一刻我仍然係心思思!
WEBCHAT
睇呢度就呢度喇
佢冇send ref no過來可能只係因為出咗ref no個陣直接畀咗officer所以先skip咗send ref no呢個步驟
有ref no係代表你的而且確係曾經有過bno
其餘而家續證所需要嘅條件(=你的而且確以前曾經完成登記同埋有過一本bno)之下
doc依然叫report lost嘅話等有ref no之後先apply for new bno其實係合理
改咗唔洗等ref. No好耐
利申早幾個月報lost都未收到ref. 已經拎咗本嘢
竟然
咁要update下頭post個google document
冇人update
佢冇send ref no過來可能只係因為出咗ref no個陣直接畀咗officer所以先skip咗send ref no呢個步驟
有ref no係代表你的而且確係曾經有過bno
基於而家續證所需要嘅條件(=你的而且確以前曾經完成登記同埋有過一本bno)之下
doc依然叫report lost嘅話等有ref no之後先apply for new bno其實係合理

但都係一面英國護照唔撚洗喇屌
之前用過特衰去台灣,而家轉用BNO 會唔會有問題?
係唔係會比人問
肯定有薺BNO就比錢
係身份證大法同SAR先要等REF.NO.
你係邊樣先
我報完lost 之後先apply
跟住佢問我有咩證據證明我有reg.到 bno
好彩之前有做SAR 要用返個封信覆佢
所以我覺得佢哋幾個部門啲關係唔係咁緊密

諗住下年年頭去
驚對方海關係都話唔洗吸
有d 海關職員好固執的
我個加籍朋友話叫我背定d bno 歷史
留機票
我照佢個網 篤篤下
咁我以前渣兒童bno 再比老母dum左
所以我揀lost bno
跟住咪照佢條link去填cancel bno囉
唔係咩身份證大法同sar
我有無理解錯啲咩
肯定有舊BNO就比錢
想去就去,但法國真係一個食老本既地方,唔好用去德國既心態去法國
仲有法國真係一個英文可以溝通唔到既地方,要有心理準備
28.用過特區護照去台灣,可唔可以轉 BNO?
喺台灣眼中,只要你符合港澳關係條例第四條香港居民嘅定義,無論你拎特區護照定係 BNO 入境都一樣係當香港居民處理,台灣關員係唔應該以持雙重國籍為由拒絕手持 BNO 嘅香港居民入境,無論你有冇曾經用過特區護照入境台灣都係咁話注意: 以上唔適用於特區護照或BNO 以外嘅任何外國國籍
離開巴黎其實法國係幾靚,有時間同機會應該要去一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞