『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我老豆80年攞左居英權,老母同佢結婚後攞埋。我想問我係咪其實可以申請bc?老豆老母係咁話果時過左97冇得申請...求解答
利申:98細路
漏左講爹D媽咪交左乜文件:
身份證彩印副本
BNO正本
選民卡地址證明
廁所板副本
出世紙副本
冇副簽解釋信
無咗個stamp囉
你姓房?

之前打過office去問
話我之前本bno係跟老母(因為嗰時未成年)
所以要等我老母本bno批咗先批我嗰本
我老母兩星期前批
上星期已經收到
我老豆1(1),老母1(4),咁樣申唔申請到?
冇問題 下次一樣可以入返境
我呢半年三次出入日本一樣係用自助出境
課金啦
2020年新一年禮物
睇黎呢個係我今年最好既消息
問多句如果我攞埋bc第時我老婆會唔會有bc?我上網睇好似淨係有講冇得pass比子女
去英國醫院生
小朋友要去英國生先得,但小朋友將來結婚係唔係就唔知了
而老婆依個就真係唔sure 了

發現其實好多居英權section 1 (1) 爸媽都唔知原來仔女可以申請bc
老豆老母日日係度屌黑衫,叫佢地放棄英國護照又話不了
點知呢班仆街全部有外國護照,又唔幫仔女申請
好多都係啦,一係手拎外國護照,一係就無外國護照但有錢到可以幾時走都得

你收埋張cert 先,拿拿聲靜雞雞咁整
btw 你覺你爸媽係真唔知定假唔知
似係真心膠,我同佢地講話有得繼承佢地係咁話過左97唔知去邊通知英國乜乜乜,冇得申請架啦
跟著搵到d例話bc可以傳一代,即刻叫我去申請
果然典型廢老,口講中國發達超英趕美,個仔一有得攞護照就叫佢狗衝
BC繼承唔關97事,佢哋今日仲可以生隻出嚟,都可繼承BC!不過你寄嘢去就真係全部要正本!兩老身份資料都係出定核證副本穩妥啲。
其實去領使館申報,你就可以出一張英國出生登記,不過效用同你張香港出身紙一樣,國籍方面就係申請BC護照,去核實返你個身份。

簡單啲講,你剩交老竇張證書已經搞掂繼承呢一樣,如果你有兄弟姊妹都應該一齊申請。至於老婆籍婚姻取得bc要自己搵返資料了,跟一般做法唔係簡單事嚟,不過仔女第時英國出生,就肯定無條件英籍,因為籍英國本土而得嚟,點繼承都得!唔同你無得再繼承,切記!
你老婆要攞spouse visa跟你係英國住番排先有
想問睇tracking 見寫住 your application is being processed 係咪即是gg了

之前有朋友試過去到呢步就出咗事,
搞咗兩個幾月先續到
GOOGLE
Google 咗出嚟好多都係gg news
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞