『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
2200大元
分分鐘平權後攞證書又會收1000
係喎你交咗ID877未
居英權話唔承認,相關人士身份無得脫。
佢喺父傳子未必唔得
非常正常,依家平均一個月!當然有快嘅但甚少。有啲直接去申請續證,收到護照都未收過ref no!你肯定自己曾經有就課金啦。
你去花旗領事館用廁所🚽做左B1B2
咪一樣!原本由居英權而嚟,成條線就唔認!最緊要係,真係脫到咩?佢話你仲係國民就係,名都可以變咗另一個,到時咪又拍片認罪囉!邊有龍門啫!其實脫咗嗰啲,除咗入境俾份結果通知書,仲有無其他測試,可以知道真係脫咗?例如申請歡樂卡被拒?最怕係交咗資料上去,唔批之餘,黃咗自己身份......
幫老豆老母整緊第一本bc passport 希望好似樓上嗰巴打寄返嚟嘅係bc 咁我就可以拎到bc

唔知聖誕假之前既唔寄到返嚟

想問南泡依家比BNo張紙仔係30定90日,同國籍係咪GBN?想睇圖
最怕係港英個陣有將計劃入面既人啲資料交俾共產黨咋,無人知佢地個陣檯底點deal...如果走去脫,怕有麻煩野...
岩岩18號入境,deadline 2020 Mar 17
tax refund show BNR
97後呢排聽到有平權走咗去問啊爺有冇申請
點知佢當年坐緊監冇申請到
其實唔主動報俾入境處,就應該無事,但留意當年有個處長突然炒咗,換咗葉瘤上去,應該有問題!不過相信英國佬唔會無端端放料俾中共,始終堂堂大國主權,批咗嘅居英權都係佢認為有用嘅人!有好多處理機密嘅工務只批咗,就係穩住佢哋唔出賣帝國!總之香港出入用返身份證,唔好俾人知仲揸乜護照就最妥當。

其實跟東方巴做法,兩老唔需要有本bc,你已經可以申請bc,佢主要要兩老其一英國公民證書,你交齊自己文件正本,應該搞得掂。實際上你更應一齊申請,一次批晒仲安樂晒,不過記得揀1st apply會好啲,否則當續bno又要俾多次錢。
其實佢無bno身份啫,如果用cukc 平權就唔係咁計,所以最緊要阿爺保留以前任何英國護照,另外就係張香港出世紙或入籍證書,呢啲就係證明佢當日cukc身份嘅證明!就算他日人唔喺度,所有呢啲都要保住,加上父親出世紙,咁你就有機會了!

啲人成日話有本有效bno先有機會!身份係永遠喺度,有效證件只不過加快確認身份,正如你你身份證喺身,唔代表你唔係永久居民!不過要從頭確認一個身份,當然要交齊相關文件,而程序就一定比揸住有效bno來得複雜啦。
其實係我衰冇追po 就咁打咗電話去英國Passport Office
佢哋教我整咗2老先 因為嗰陣我都唔知佢哋有冇得拎bc passport
講開平權
我啊爺當年唔知做乜鳩走上咗大陸同啊嫲結婚
唔知點解唔落香港
所以老豆係大陸出世
但係我係喺香港出世
呢個應該點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞