『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
聖誕好多件
等下
平時空郵掛號3-4日乜都到
依家唔得了,呢幾個月,做到一星期叫快了,要有兩星期嘅心理準備。
咁得意,我10號寄係

15-12-2019 16:03 英國 已離開海關/處理中心(目的地互換局)
老豆老母出世紙係交正本? 驚寄失
同佢講想要個印留念咪得
正常應該係交正本,不過見有少量巴絲被整唔見文件,你可以先嘗試副本,萬一過唔到骨而一定要你補交正本,到時可以去入境處俾錢申請張核證副本交去。
我都係
只收番住址證明
其他送比佢留念
佢哋收咗皇冠頭正本就恨錯難翻,彩影要清晰底面都要,就算再補正本,到時要追都肯定追到個pe,因為第一次太多人經手,個個都話無收過.....

前幾日終於收到了
我過期18年
唔計寄過去批到收到用左10日左右
我寄左:
舊bno
特區正本
出世紙正本
身分證彩色影印
銀行信(地址證明)
副簽(搵左一個做插畫師既朋友簽 佢拎bno)

冇比到:
父母出世紙
結婚證書 兩樣都係寫信解釋
成日覺得報lost交文件少好多
係續得耐d
我直情冇解釋到父母出世紙同結婚證書嗰啲,一樣照過都好快
係,因為直情搵返當年文件出嚟,而好可能係微型菲林,睇到眼矇,搵到重新入落現系統,既花時間又花精神,仲要人手不足......現已有過三個月嘅個案,而且時間不斷增長中......
Do you have any passports from other countries?
我答左YES
下一條問題

What nationality is written on your passport?
British Citizen
British National Overseas (usually resident in Hong Kong)
Other

佢係咪問緊現有護照 我渣特衰 應該答OTHER ?!
11月尾用左14個「工作天」先送達,臨近聖誕大家等下啦
Yes 上YouTube 搵下片會清晰好多
今日speedpost左
你續咩PASSPORT
點解係OTHER
佢續咩PASSPORT
我而家渣特衰
咪想攞番本BNO囉

佢應該問緊我而家手持護照上國籍 我有無理解錯
下 仆街 我填撚左bno
仲今日寄哂野 會否出事
佢問你本舊英國護照上面咩英國國籍
DOC有嘢UPDATE了
佢問你本舊英國護照上面咩英國國籍
BNO先係正確
咁多位,我前日申請左,爭副簽。原本搵左朋友簽但佢話已經幫手簽左兩個,話幫我簽埋怕俾人查
而家真係搵唔到人簽
而家唸住冇副簽照寄過去得唔得?我上網睇過有d冇副簽都申請到
我係成功report lost 既case
咁bno應該無錯喇
自己嚇自己
佢都怕
收錢幫人續BNO點算

BTW
寫信解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞