羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
不是gear撚但成q日出trip
所以越輕越packable 越好

Arcteryx d cutting 好靚, trim fit

唯一大家講的atom我自己覺得化纖個款太鬆,唔靚無入

買左第一件就停唔到
要買一套cover 晒三季
Base , fleece , down , shell

Base 就 satoro ar 唔使煩,一件頂一星期唔換都唔臭

再凍就加 cerium lt / kyanite 頂, 太熱就delta lt

Shell 有 nodin 冷氣or上機用
Zeta sl就出trip pack 係袋備用
Alpha sv就大風雪先用
最凍就satoro ar+kyanite+cerium lt + alpha Sv

新出左隻 zeta fl 留意中
巴打全set arcteryx
我自己就鐘意試下唔同牌子,雖然有時中伏
唉arc 買埋呢兩水睇定D先
雀仔黎講我有
Shell: Alpha, Theta, Norvan
Down: Cerium LT, ( MHW GW )
Fleece: Kyanite, Delta
Synthetics: Proton, Atom, Kappa
Base反而我用under armour

我自己都覺得d gear 多到好痴線
呢到D巴打不得了
巴打可唔可以評價下Norvan點?
佢用新個隻shakedry 無最外面個層,會唔會易收皮D呢?
數漏左仲有兩件soft shell Squamish 同尋日買左件gamma LT jacket
我係舊款個隻norvan jacket, 3 layer gore tex
同新版gore tex 外露唔同,評價唔到
溫馨提示大家,Arcteryx 已經畀中國全面收購,質素可能會下降,大家醒水
無計,成個cutting好靚
其他一係功能形就款唔靚
一係款靚無功能
佢個Cutting的確比起其他Brand啱香港人着
終於入手軍版Alpha jacket
175 70kg著s冇問題 可以加fleece 但件shell偏短身 同埋對䄂大撚到大髀都塞得落 兩䄂清風咁行路
開左新post

https://lihkg.com/thread/1796094/page/1

我聽日會去旅行11日, 希望唔好咁快推爆個新post.
全面咩? 唔係5成多啲咩?
Montbell overlander買最多同抵?
OVERLANDER係代理,只係最多款
有D細鋪仲平
邊間?想睇下
thx
其實我諗住睇下有無邊件輕便d
如果唔係我著返beta AR 算
Beta 算啦 唔好哂錢
Montbell 有冇巴打講多啲佢唔同既系列?
Thx
其實想搵件輕便d
咁我著返beta AR 算
想問件atom lt大家點保養?
點洗?就咁扔落洗衣機?
Montbell 產品線好豐富,樣樣野穩打穩扎,做功好,價$正有R&D 能力,但無乜產品好impressive。
安踏好似真係買左amer 9 成幾
我諗佢用料cut cost 先
我wiki 睇就 57.95 %
我Arc’teryx 得Atom LT
唔會再買佢
我自己細粒又矮 cutting 唔係咁啱
而且發掘到其他牌子 真係唔需要淨係睇佢
財經新聞係講 94.98 %
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞