羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
乜天氣 乜用途?好多人兩件都有
Um.如果大約係HK或者日本既冬天 -5到?? 我本身有件ATOM LT.諗緊好唔好買件當MIDLAYER
或者直接著出街當OUTLAYER
有atom LT 又身痕 買 R1 先 ,再身痕買R2 ,R2 mid layer 功能同使用環境似 atom LT
好既,唔該晒巴打先
呢排天氣日日著打底加件r1

好舒服
試過 要搞一大輪verification 好麻煩 都係去日本先買
但係聽上面個位巴打講2件好似重疊左咁
R2睇落好似厚幾多下

睇你點配搭
巴打我想問下你知唔知TECHFACE同普通R2有咩分別?
R2 ~ atom lt
R1 另一樣野 所以叫你買 R1 先
R2 non tech face d loft 向出面 比你用黎做mid layer
R2 tech face d loft 向裏面 外面 有DWR 有基本防水能力
件atom ar著左幾年 好似冇一開頭咁暖
有冇人有依個問題?
可以考慮吓fleece ?
Synthetic insulation 一定有 既問題 durability 一定係fleece 好好多 d synthetic loft 一壓得多 就會degrade
佢既好處只係 warmth -weight ratio 同 個層好d 既air layer
可以減慢 唔好長期壓 e.g 坐實揸車, 壓住訓 咁
Kyanite fleece 好暖又有彈性
Fleeec 又真係豐儉由人 唔使咁死一定要 pata R 除左信仰
我有件著左十年 pro camfis 既好7 既polartec windbloc (無再出) 都重好正常, fleece 可以玩好耐
細碼,我去專門店試過,全部s都fit , m太大
睇review 最好係r1
不過kyanite fleece太靚😂
一個power grid 一個 power stretch pro 唔同野
R1 小小 baselayer 向既mid layer
Kyanite 用pro 直頭可以當outer layer 咁 擋到小小風
176, M
P 記有好多經典野,背心一定係其中一件,我第一件買入既P記就係背心, soft shell 同低衫,好實用!冬天背心衫裇衫牛記加 Rings

理論上
保暖底衫+ R2 + Atom LT
應該好撚夠暖?

加埋頸巾手套嗰啲
估連香港最凍嗰一兩日都挨得過
(3至5度)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞