羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔係sim card個post廢,係sim card轉得快到仆街,根本好撚難跟。

褸就唔同,熱門就係嗰幾隻牌子。
專門店都叫我上網買
間Patagonia 咩都冇咁
唔止香港
Chicago同Toronto 既Patagonia 都好少貨
都唔知整間專門店嚟托
其實p記大家係咪上網買多?
專門店好似貴好多
香港貴,貨又唔齊,色又唔齊 ,上網有一定上網買,但成日送車尾上網見親唔係無size 就唔arm色
最近睇好多review ,發覺自己係咪真係咁怕凍
例如想買件cerium lt,d人話接近零度先著,高於10度已經熱到著唔到
cerium ls話零度前都頂到無問題

但我見14,5 度果排己經見人著 cerium lt ..

係咪鬼佬d 標準係香港人做唔到準則?

得幾度都係著緊件 Proton LT ..
咁atom ar 夠唔夠做阿? 如果買kappa hoody 之後會好少機會著
炮台山😎
其實你睇個d outdoor review , 佢地會以outdoor 出發去睇個件衫,d 鬼佬通常backpacking ,佢地主要review 係active insulation 所以你預佢地係有一定活動去著個件野,以cerium lt 為例 件野850fp 溝coreloft 成件野300g 左右 down 既成份唔多 你就咁行街 坐 14,5 度著正常
但你一活動其實 就好小著down 成份既野 呢件野0 度活動下著好合理
如果用一次 ,唔係gear 撚 ,唔想使錢 直接買件有返咁上下重既down 搞掂 uniqlo 有 ,你買件550fp 都好 夠重 eg 1kg 左右 我敢講 暖過大部分乜乜ar 乜乜lt 乜乜hoody
我買親都有啵
其實樓主已經好detail,重要以旅行既角到出發, 唔好side 左樓主D 心機入黎既巴絲打比心機睇頭post 一次,解決左好多問題

樓主既sim post 我都有睇, 不過D sim 轉得真係太快

樓主好有心機, 請受小弟
係呢個post 學左好多野 多謝樓主同咁多位大大
Atom ar 唔喺唔暖,喺唔防風 大風起黎凍到pk
B網都算齊貨嘅
只係P記好少有折
明白,所以佢地係講緊運動出緊汗果種情況計?
知唔知邊到有kappa hoody 試?
我度都有
可以tg地址 旺角
真,好撚貴
D 鬼review 多數係, e.g. 幾百個Mile test 左件野咁
佢地多數去D,national science trail 行一轉咁去test
所以你向HK 行街,你聽佢講D 温度係唔準
其實樓主好難得以一個旅行向既方法分析gear , 因為真係好小,所以睇樓主個係準D
唔想暄賓奪主, 但有興趣可以參考下條Link 係好學術model咁, assess 點著合適既gear base on 乜野MET , 大約叫代謝當量,即係你做緊乜野
裏面有好多key point 係好有用同有參考性
P.S. 長文 無興趣skip 樓主既資料好足夠
https://backpackinglight.com/forums/topic/a-revised-paradigm-for-estimating-garment-comfort-limits/
新牌仔揸電單車覺得勁大風好凍,有冇D靚既風褸推介吓呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞