羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
又要入坑了
想問下咁retro x 同r1 r2 比又點,本身有件tnf Denali 見到好多巴打講p 記fleece 又身痕
保暖程度嚟講,
kyanite 應該喺 R1 同 R2 之間
vest ja
想要jacket
分享:我自己個件R1係黑色,易襯,太凍個時又可以著係入面

【展覽】Patagonia經典R1® Fleece二十周年 經歷九代設計進化史
https://www.hk01.com/%E4%B8%80%E7%89%A9/301998/%E5%B1%95%E8%A6%BD-patagonia%E7%B6%93%E5%85%B8r1-fleece%E4%BA%8C%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4-%E7%B6%93%E6%AD%B7%E4%B9%9D%E4%BB%A3%E8%A8%AD%E8%A8%88%E9%80%B2%E5%8C%96%E5%8F%B2

提一提,如果你認為自己買 R1 或其他保暖既 midlayer 會係好凍既地方去著,即係會去北海道或歐美旅行,而又未去到有錢買幾件同樣野,就最好買 無帽既款 咁就易D著入個底,外面再加其他有帽既外套,唔會做到成身既衫都有帽

但如果只係香港著,就唔洗咁諗啦
齊講暖, 其他舒服, 功能設計ignore 先
R1 ~ 100wt 既fleece, 係D light weight fleece 唔使比
而 retro X 同R2 係D heavy weight fleece
要detail 講retro X 係料係最heavy 成12.9-oz 重成件都係 , R2 只係6.1-oz thermal pro high loft ,side panel 另一隻料
前提係大家都有base , 有wind shell, 齊暖黎講, 重復講齊暖 我相信retro X 係會暖過R2 , 因為料retro X 重好多, 但係係咪暖好多?咁又未必, R2 既high loft 令到佢trap air layer 比 sherpa fleece 好, 實際簡單講我會講差唔多.
另外retro X 有lining 擋風, 同件野既定位一樣, fashion fleece 比你就咁型著
R2 就係technical fleece, mid layer, side panel dump heat , 輕而high loft .
呢件舊版黎
新版冇左個指環
明曬好詳盡,呢個post 除咗毒左好多人買Arc’teryx, 應該都唔少人睇完會追P 記fleece
反為我會諗montbell chameece fleece jacket
講性價比mont bell 係贏曬,不過講外型我覺得佢d fleece 冇p 記咁好,如果當mid layer 著mont bell 係抵玩好多
montbell chameece fleece jacket 呢件絶對好野黎, 我特登去日本買, 我唔明解HK 點解無痴線, 佢係double sided micro fleece, 軟薄更勝 pata micro D , 價格實惠真係痴線地平, 用途廣, 我覺得like outdoor 野過日本一定要買返件
procamfis感覺好old school
以前做過一間美國公司,個老細識pata老細,大家互相提供5折俾對方員工(美國當地),不過我喺呢邊就無
指環去到好凍既地方又忘記帶手套時先會得著
正喎,VIP 都係9折,香港員工都係多少少
發覺新果堆arc都係mic

即刻退左少少燒
巴打都有返咁上下閱歷件野係7
Retro x 我著過上身 係重 同質地硬左d 樣正就唔使講
係醒神既
但講樣 uniqlo x engineered garment 個件fleece 都靚
都有兩年以上係咁啦,宜家正式食埋,你只會見到越來越多。
uniqlo x engineered garment

呢件野仲有得賣咩 好似一出就冇鬼哂

果排未諗住買厚褸
無哂咩上次入去 有好多 屌之先屌返件
係幾靚
學到野
有冇辦法補救定係要買過件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞