羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
用嚟行香港啲山都仲可以
出國粗着就不了
但hoka個中底真喺好撚正
所以佢食咗所羅門喺山界個位
唔喺冇理由
我會咁講 ,R2 唔係合適咁著
點解會咁講 ,佢本身係technical fleece 預有 shell 擋風
Dump heat 快 ,當身體開始overheat 拉開shell 拉鍊 降溫快 regulation 好
就咁著 有個問題 當有風 小小都好 lost heat 極快 底重要tee 凍唔奇
如果咁著 retro x 更合適
我著fleece 好小單件就咁出街 會執返件 packable wind jacket 落袋 有風著 室內除
yes, Fleece 都有分 行街 定 行山 用
原來係咁
我想問下呢
如果最暖個件montbell merino wool exp baselayer
跟住冷衫加fleece
咁最出面買Chamuera Thermo Parka
https://www.mammut.com/int/en/p/1010-26451-50227/chamuera-hs-thermo-hooded-parka-women/
負十幾度頂唔頂到?

同埋呢baselayer係咪只會著一件?
最入著件montbell merino wool跟住再著件heattech會唔會暖d?

唔該哂!
應該絲打right ?
可以參考返樓主個post
負15度或以下睇極光 - Kappa Hoody, Mizuno 厚手保暖內衣, Sub zero厚身保暖內褲, Montbell 羽絨雪褲, montbell 頭笠, cashmere 頸巾, Burton 厚身手套, 普通去街厚身hoodie, 耳笠, 負20度適用厚襪, 似樣既厚底行山鞋一對.

mammut 係一個reputation 高品牌,不過我就小買
Chamuera Thermo Parka呢件野我估同kappa 差不多,kappa 用140g
佢就150g and 120g,synthetic loft 其實好接近,所以我推斷
Chamuera Thermo Parka~kappa hoody
其他咪根樓主個post 咁着, "普通去街厚身hoodie"你有fleece 可以用D loft fleece or 冷衫好除意因為有暖氣著太多係會仆街。
想問下呢件North Face 話有 100g/80g Heatseeker,其實可以頂到幾多度? 0度可以嗎?

Removable Liner Material:
[face fabric] 100% nylon, [insulation] 100g/80g Heatseeker

https://www.backcountry.com/the-north-face-clement-triclimate-jacket-mens?skid=TNF04PY-ASPGREBK-S

買North Face,其實上網買會平幾多?比去專門店。

Gamma Mx hkd1900抵唔抵屌?
唔抵 貴
黎緊2月去北海道 諗緊買columbia 3合1 好(有omni tech, omni heat,但薄羽絨驚唔夠暖)
定 montbell permafrost 好
thinsulate 其實夠唔夠暖如果10度以下至-10 度
ABC: Anything but columbia
我都係見有啲款有6折先諗columbia, 有冇人講下效能如何?
忘記佢把啦!
講到口都臭埋 有追post 就唔會問
6折重諗??
2折先諗啦
無知一問 columbia定north face 垃圾?
好明顯係Col 啦
TNF 叫好啲咁解
TNF起碼有條summit series撐住,Columbia 乜柒都冇
日本旅行著緊montbell permafrost兩日
已經不斷甩緊毛見到件野有幾多窿位飛緊啲毛出嚟 是否正常

Arcteryx Gamma AR Pant

買大左,褲係大碼合34-36腰人士

褲身厚岩去落雪或登山寒冷地方

有興趣可聯繫

https://t.me/AlanChan1228
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞