羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
鞋方面又柒一次 Adidas Terrex Free Hiker
上山 OK,就算濕既石唔滑咬得實,近頂有雪都 OK
但落山就鞋身包得唔夠穩,有虛位令到隻腳好快攰

路程大半日行左五個鐘多 d
中央登山口,右手日向岳上,左手マタエ、合野越落
想問下最後點解決?
唔該巴打 好奇問點解 買alpha FL 佢無 hand pocket 無 pit zip 唯一係輕
Btw 巴打幾有米all dead bird
我已經有 Beta SL 但著件 down 又緊左 d 攪到唔暖
所以就買件大一個 size,
睇左好多 review Alpha FL 抵過 Beta 只係欠兩個 hand pockets
有帶件 pana R1 但著佢加殻又熱,浄係 R1 加 base 又唔擋風
check tg plz
How much?
R1 都過熱 可能真係唔需要 or 要pit zip dump heat
留個tg俾我
想問下幾錢
[member][member]https://t.me/nomoresmile[/member][/member]

```
[quote]
想問下幾錢
[/member]
我當時已經係開哂pit zip dump heat都唔掂,同埋我唔係行上山,我係belay 企係度等人abseiling個種climbing, 我最後係死頂,返到香港病左成個月,900 fill 其實唔代表重,我當年係著marmot quasar down 2014 version 屬於light down jkt, 你當暖過cerium LT少少啦
補番地點:八ヶ岳,赤岳2899m 攻完頂,落緊山abseiling我停低的時候

Arcteryx Gamma AR Tech Pant買錯大碼
適合34-36腰

有興趣師兄請聯繫
https://t.me/AlanChan1228
呢啲時候真係要準備件light fleece喺中間排汗先掂
另補充一下,ice climbing 意思係ice axe harness 上 rope 垂直上落,同hiking唔同
成日都聽人講 叫唔好著down 做active insulation , 原來真係 多得兩位巴打現身說法
兩位巴打都好pro 我連行山都少
如果巴打跟登山隊上山active climbing記得簡synthetic insulation , 我到近期先捨得屌番件kappa hoody 但真係好重我唔鐘意
唔叫重wor......
我覺得去外國冬天行山幾無敵
可能我著慣輕身down, 你有冇試過MH件ghost whisperer? 輕過cerium LT 好多但一樣暖,我返唔到轉頭
Kappa 對比之下係幾倍咁重
735g 對d backpacker 黎講係重 所以點解近年 d synthetic loft 雨後春筍咁出 fleece 無空間 因為fleece 要暖 要好重
如果本身有件beta sl hybrid
日本12-2月
洗唔洗買Montbell Permafrost Light Down Parka
定Montbell ALPINE LIGHT DOWN PARKA 出面著beta sl hybrid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞