羽絨/風褸/旅行用品討論[15](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1128564

想買防水褲,最好有全開拉鏈,唔洗除褲都著到,問左overlaxxxx, 話唔會訂同入貨,除左飛去日本買,仲有咩途徑

唔通要買arcteryx beta SL full zip ??
小店啦
Overlaxxxx 而家真係只入大路野
atom ar 都無 好多其他野都無
去試著用only
背板都改埋? 無睇過實物 見佢spec 改左唔用1260D Ballistic 420D cordura
雖然公廁 但幾好揹 又庭身 係唔好放野law
你去hk 代理個網睇下 如果無 小店都無 代理揀貨入
呢個真 下肥上窄 真心唔好裝
正常同Size 既袋都放到鞋盒 佢完全唔得
uniqlo 算係咁啦
唔貴但都好多R&D, 年年都有新衣料出新野
又有不同牌子既crossover, 好多新野俾顧客
已經有件R2 想買件薄D嘅fleece

除咗R1 有咩推介呀??
Timblerland 啲fleece 屌唔屌得過?
R2 係D 好厚既fleece
薄D都有太多,100wt ,200wt, micro fleece 等
我預你講micro fleece 同好arm 香港著既fleece
1. montbell chameece fleece(平,軟非常C服,可借香港無入,去日本必買)
2. pata micro D fleece (價合理,比chameece 厚DD硬小小,都C服,香港只有snap t 版,無jacket 版)
3. Delta LT Jacket 呢件其實polartec 100 黎但佢做到好薄好薄好適合香港著(貴,好薄,C服,無折唔抵買)
早幾日去左東京
montbell Permafrost Down Parka 全線無哂 size xs
請問下女仔著除左依件之外,仲有邊件可以推介下
要防風, 負十幾度著
budget最好under 3k
Permafrost Light Down
女裝香港都有 重sale 緊tim
依到師兄話唔夠暖
如果負廿度
而我本身好怕凍
好詳盡,唔該晒
怕凍好簡單裏面加衫
離一離題 想問下師兄啲shell洗左幾次 有冇噴返防水spray , 求推介
gore tex 有教點搞,我見好煩通常唔理
要噴既過常係DWR,因為佢會degrade ,咁你要補返唔係一入左水WPB membrane 落雨就會無breathability
幾多次要其實要睇你件衫,你見D水落去唔係去珠而係比衫吸收左就要補
我自己好耐之前試過一次咁大把,記億係
要洗乾淨最好用專用野洗
根手要過多幾次水等乾,之後就噴野,等佢乾
最後用燙斗or heater 太約 60-70度,燙佢activate 層dwr
煩到仆街
羽絨/風褸/旅行用品討論[11](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)
https://lih.kg/hcDwDJX
我未試過wash in
但我見人講用wash in 會無左breathability 叫唔好用會kill the shell 咁
唔知係咪呢?
依2日有返毛雨,可以囉返件 ARC'TERYX ALPHA AR JACKET 出黎著
如果你想買 Made in Canada, 依件可能重係 (我買左幾年,新版唔知係唔係)
PS. 中毒己深
Thanks 師兄 我都有睇教學 嚟緊去滑雪想當佢地整返靚個防水層

想睇下有冇咩spray / 專用洗衣粉 牌子推薦同邊到買好
Thanks 師兄們
我未試過其他類似既野去 coat 返 DWR
但 d 幾件殻洗過幾次都唔覺得焗左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞