Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
跟機應節又貼下

fd 有部D5100
佢話唔知點解 部機影野唔識focus,點影都係out fo

有冇人知部相機大概係邊部分壞左

有無試過第二支鏡?
或者拎支鏡插第二部試下, 睇下邊樣壞

D610用家留名學野
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

俾個唔影Raw既理由我?
其實tune色有無咩教學/準則
google search多數都教日系/歐美
仲有無其他

好想收二手35/2d 呀
但迫自己用熟50.8d先

點解想要? 呢個年頭買35art啦

唔想做器材撚
我嘅諗法係:我啲相唔使攞去賣,唔使咁sharp

我係唔明有好D既野時點解唔揀支好D既呢
35F2D又唔係特別平
唔好話art, 揀原廠35.8都可以, 點解你會有想入35F2D呢個諗法

35F 2D支鏡本身好靚
之前都想買35/2
但係最後都係買左35.8

我都鍾情D鏡,個金屬感
本身有35.2d同50.4d,遲下想買埋85.4d

唔想做器材撚

35F2D又唔係特別平
唔好話art, 揀原廠35.8都可以, 點解你會有想入35F2D呢個諗法

35F 2D支鏡本身好靚
之前都想買35/2
但係最後都係買左35.8

我都鍾情D鏡,個金屬感
本身有35/2d同50.4d,遲下想買埋85.4d
新手想問Nikon D5300 w/ 18-140mm VR kit set 好唔好?之前有位巴打推介,或者各位仲有冇其他推介?
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

我就係好奇緊有冇nikon人係玩直出
其實tune色有無咩教學/準則
google search多數都教日系/歐美
仲有無其他

呢樣好關個人喜好事,唔會有咩準則啦
有d人鍾意偏冷、有d鍾意warm d、又有d會盡量保持當時既色調...其實都係睇你自己想點執
擺低幾張相 推番nikon
歡迎評價

D5500 18-140kit

50 f1.8

用朋友部750部機爽太多

其實分別唔大
買FF鏡遲下上D810

btw 你D 影相 sense

唔想做器材撚

35F2D又唔係特別平

可能情意結掛
同埋我同你掉轉,我覺得有啲野差啲都得不如用差啲算
不過講到尾都係因為啲相唔會作商業用途,我自己又唔聞相,加上部機得1200萬像素(d700)所以覺得唔使用art
btw 好鍾意摩打對焦聲
新手想問Nikon D5300 w/ 18-140mm VR kit set 好唔好?之前有位巴打推介,或者各位仲有冇其他推介?

睇你想做D咩

唔想做器材撚

35F2D又唔係特別平

可能情意結掛
不過講到尾都係因為啲相唔會作商業用途,我自己又唔聞相,加上部機得1200萬像素(d700)所以覺得唔使用art

你有咁既諗法,知道自己要d咩,都唔係一件壞事
起碼慳唔少錢係器材上面

可能情意結掛

其實我覺得支鏡對焦好嘈

D610用家留名學野

貼多D
第二張個人覺得幾重手
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

Raw 太大,儲一大堆都無用,細執 tune 下色 jpg 夠做有餘

利伸影 jpg

可能情意結掛

其實我覺得支鏡對焦好嘈

我支SIGMA70-300APO仲嘈,不過好好J
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

通常都raw+jpg, 旅行唔夠cf card用就全raw
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

Raw 太大,儲一大堆都無用,細執 tune 下色 jpg 夠做有餘

利伸影 jpg

要黎儲就梗on9啦,但影RAW有咩問題?

影完,執完,export埋相咪delete d RAW囉
愈來愈多高手黎出招

大家係咪都影raw多

利伸影 jpg

要黎儲就梗on9啦,但影RAW有咩問題?

影完,執完,export埋相咪delete d RAW囉

係無問題呀,你要理由咋嘛
唔使執咪就係唔使影 raw 既理由囉
其實旅行D RAW我真係有儲

我都有,到真係冇位先delete
仲有時會無聊到拎d舊相黎再執過

我都有,到真係冇位先delete
仲有時會無聊到拎d舊相黎再執過

番手執舊相其實好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞