Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
Hi all 巴打 絲打
新手報到.
用緊d750 +50mm f1.4同小黑6

新手。。
睇相nikon user真係高質過fuji果邊

邊一到高質D唔敢講啦, 但個邊好多人肯貼相交流, 呢邊真係無人貼
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

咁呢我見有d朋友用canon/Sony
佢地都有功能係live view個陣轉光圈/快門/iso都可以即時睇到個效果,但係我就要影咗先睇到
同埋係佢地手動對焦個陣睇live view有紅點顯示對緊邊到
咁係因為我部入門機無呢種功能,定係nikon無出?

同埋我連相機入面睇返histogram 或者 張相嘅快門/光圈/iso都唔識

係咪太廢

同問
今日已經上網睇返曬說明書 都搵唔到

無用過, 但見條片就咁touch就得啦?

https://www.youtube.com/watch?v=-0uRBC3r9Lo

佢地係轉iso 個live view顯示嘅光暗已經一路變緊

google過似乎又真係無, 佢movie mode時就可以, 平時就好似唔得

邊一到高質D唔敢講啦, 但個邊好多人肯貼相交流, 呢邊真係無人貼

因為少人用?
我自己都有部d5100但好耐無出動

因為少人用?
我自己都有部d5100但好耐無出動

fuji個d機細細部可以成日拎嘛
呢邊睇落有貼相既8成都係旅行先用, 剩返個D就話自己新手唔貼

Nikon 生態人報到
[img]https://na.cx/i/4192L38.jpg[/img]
冇人貼相既,等小弟貼下先
前排二手買左支大三元既2470 拎左去行山試鏡
老老實實抬住支鏡加部d810差不多兩kg
真心覺得唔重

呢度咁多高手, 獻醜不如藏拙啦
[img]https://na.cx/i/4192L38.jpg[/img]
真心覺得唔重

你早講, 我最後悔就買左2470, 唔係話支鏡唔好但覺得唔啱自己用, 成日都想賣
btw 幾鍾意第3張, 貼多D

真心覺得唔重

你早講, 我最後悔就買左2470, 唔係話支鏡唔好但覺得唔啱自己用, 成日都想賣

我買黎一機一鏡去旅行,貪佢77mm玩埋filter
百貨應百客者。仲有幾張我覺得構圖ok
我一年前由canon轉會過左黎 買左d750
點知返工太忙 成年都冇拎過十次我諗
部機都唔係幾識操作

我老婆買左部fujifilm 我都用少左自己部d800.....

有24-70 F2.8 70-200 F4 35.4 35.8 18-105 90(騰龍)50.8(俾左人)
新手報到.

小黑六係70-100mm 段做唔做到波點散景?

哩樣我都真係唔清楚. 買左一個月度,重係度研究緊部機,門都未入到 所以先上黎睇下師兄們嘅post取下經
新手報到.

哩樣我都真係唔清楚. 買左一個月度,重係度研究緊部機,門都未入到 所以先上黎睇下師兄們嘅post取下經

小弟部機張肉照

新手報到.

小弟部機張肉照

試下夜晚係街用70,85,100 f2.8 影人,睇下街燈有冇波點散景
我都考慮緊買小黑六
之前開過post問
諗緊7月出D500

最基本要乜鏡

但好多巴打都講出D750好啲
之前開過post問
諗緊7月出D500

最基本要乜鏡

先諗影乜再諗用乜鏡, 最後先諗用乜機

用呢個次序去諗就唔洗問
試下夜晚係街用70,85,100 f2.8 影人,睇下街燈有冇波點散景
我都考慮緊買小黑六

小黑六 80mm f2.8
幫唔幫到你

真心覺得唔重

我買黎一機一鏡去旅行,貪佢77mm玩埋filter
百貨應百客者。仲有幾張我覺得構圖ok

第一張左上樹枝D藍邊
唔知新個支有無好左

Nikon 生態人報到

好似好少人影生態, 貼多D
用百微影
之前開過post問
諗緊7月出D500

最基本要乜鏡

先諗影乜再諗用乜鏡, 最後先諗用乜機

用呢個次序去諗就唔洗問

如果去旅行用
影人像/建築物應該用咩鏡
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

佢地都有功能係live view個陣轉光圈/快門/iso都可以即時睇到個效果,但係我就要影咗先睇到
同埋係佢地手動對焦個陣睇live view有紅點顯示對緊邊到

同埋我連相機入面睇返histogram 或者 張相嘅快門/光圈/iso都唔識

係咪太廢

同問

https://www.youtube.com/watch?v=-0uRBC3r9Lo

佢地係轉iso 個live view顯示嘅光暗已經一路變緊

google過似乎又真係無, 佢movie mode時就可以, 平時就好似唔得

Yes 但係好方便
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

係咪太廢

同問

呢個知道有
不過唔用腳架個陣
用手督mon又好易手震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞