Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
玩左nikon ff 幾年都無入過金圈
突然心血來潮想入返支2470
諗緊入有vr定無vr
價錢爭一截
用d700

24 120用落唔錯 (有金圈

我無考慮budget情況下上個月先買左無VR版
中央成像,大細,重量,呢幾樣野響standard zoom緊要過VR
17-55 2.8入手

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

舊款AF 50 F1.8最正,好利,又勁平
有冇巴打可以分享下點自己清cmos
諗緊買個果凍筆定買濕果啲掃抺好

濕既掃自己掃
我都係鴨記買
記得掃同一個方向

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

你用咩機身?

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

你用咩機身?

D90

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊
有冇巴打有用85 1.4d
對焦快唔快,全開易唔易迷焦?
玩左nikon ff 幾年都無入過金圈
突然心血來潮想入返支2470
諗緊入有vr定無vr
價錢爭一截
用d700

24 120用落唔錯 (有金圈

我無考慮budget情況下上個月先買左無VR版
中央成像,大細,重量,呢幾樣野響standard zoom緊要過VR

新的24 70唔算太重,擺落FF機起碼感覺平衡,如果成像係重要的當然新好過舊

其實我一直都無用過standard zoom
長期用a05
所以先想試下
全新價錢爭一截
睇下有無二手玩下
但最怕係太重,太重會令影相意慾下降

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊

我估佢講50 1.8d? 呢支要有機身摩打先有af
d90好似有,但如果50mm插dx機身我覺得太長
如果插ff行近啲可影人,行遠啲可影景,就咁影就接近人嘅單眼視覺
咁比較好似1750 方便啲
利申,以前用d7100長插1850,而家轉左d700長插50.8d
Nikon好似會出枝新嘅10-20 仲要兩千幾hkd

堅嘅都幾吸引

堅嘅都幾吸引

必入

堅嘅都幾吸引

必入

最好大啲光圈啦~

堅嘅都幾吸引

必入

最好大啲光圈啦~

我想佢出啲DX 定焦

堅嘅都幾吸引

必入

最好大啲光圈啦~

想要2.8光圈係咪好大諗頭

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊

如果插ff行近啲可影人,行遠啲可影景,就咁影就接近人嘅單眼視覺
利申,以前用d7100長插1850,而家轉左d700長插50.8d

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

唔知我收二手多

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

唔知我收二手多

二手唔會仲驚

點評價呢兩支鏡
邊隻性價比高或者必入

點分新舊

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

唔知我收二手多

二手唔會仲驚

上肥花搵到支sigma 17-50
想問下機主用開canon 我nikon用到?
因為見有canon mount Nikon mount

點分新舊

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

唔知我收二手多

二手唔會仲驚

如果佢係canon mount,nikon用唔到。除非買個轉接環,不過都係買nikon mount啦

點分新舊

Thanks巴打
借問聲水貨鏡會唔會有伏

唔知我收二手多

二手唔會仲驚

如果佢係canon mount,nikon用唔到。除非買個轉接環,不過都係買nikon mount啦

Thanks 巴打

未執相 可以點執?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞