Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike

D5200 留明學野
高層大換班
唉屌正一孤兒仔
高層大換班
唉屌正一孤兒仔

換哂班不思進取既廢老吸返d 新血可能係好事
支18-55岩唔岩部機用
因為想入支18-55

呢枝入門機kit 鏡來喎
買機sigma 17-50 f2.8 好過啦
因為想入支18-55

http://www.kenrockwell.com/nikon/1755.htm

how about this?
因為想入支18-55

http://www.kenrockwell.com/nikon/1755.htm

DX鏡王,只係比較舊同重

D5200 留明學野

好正, 好想影野生貓頭鷹
因為想入支18-55

DX standard zoom個人覺得最好兩極化
1) 一係f2.8鋼王
2) 一係是鳩旦牌子盡大zoom range玩天涯
18-55 vr2係一支好野,不過只講性價比;佢係design俾D3xxx/D5xxx做kit,細細粒咁,sharpness係可以不過個設計好易撞壞,用耐左甩皮甩骨咁

D500本身已經唔係細,佢甚至係得登整橫同整深左個grip,所以除非你本身已經有支18-55想用落去,如果唔係特登買會有少少唔夾;當然如果你二手搵到超平都可以既
有冇平價wide angel介紹
小弟用d750
窮學生去捷克exchange budget唔多
手上得支Tamron 28-75 2.8係ff len
小弟用d750

1835?
小弟用d750

1835?

係啊,nikin af 18-35 d點睇,二手價都頂到,但光圈唔使大啦下話?想住窮遊影大景,買多支50.8 d
小弟用d750

Tokina d變焦,最抵玩,有少少budget的用番龍仔支15-30,評價好好

好貴又重
有冇巴打用過Tamron 17-35 2.8-4 or Tokina 17-35 4,睇評價好似唔錯,但好難搵二手
小弟用d750

1835?

係啊,nikin af 18-35 d點睇,二手價都頂到,但光圈唔使大啦下話?想住窮遊影大景,買多支50.8 d

1835睇comment唔差,話同1635有得比
我就未試過
一係舊定焦20 2.8
小弟用d750

1835?

1835睇comment唔差,話同1635有得比
我就未試過
一係舊定焦20 2.8

其實新20.8二手都唔貴,可以諗下
20 2.8d?定焦影大景+ T 28-75??驚用唔慣定焦影
20 2.8d?定焦影大景+ T 28-75??驚用唔慣定焦影

定焦有咩問題

定焦有咩問題

機動差小小同埋想tele d又zoom唔到
因為想入支18-55

1) 一係f2.8鋼王
18-55 vr2係一支好野,不過只講性價比;佢係design俾D3xxx/D5xxx做kit,細細粒咁,sharpness係可以不過個設計好易撞壞,用耐左甩皮甩骨咁

D500本身已經唔係細,佢甚至係得登整橫同整深左個grip,所以除非你本身已經有支18-55想用落去,如果唔係特登買會有少少唔夾;當然如果你二手搵到超平都可以既

定買大三元支24-70
但咁攪不如買埋kit set 遲下買小黑七
有無巴打用緊sigma 120300 f2.8
想換支長焦
舊果支唔小心跌左落地下
唔影響成像但有零件鬆左
利申: D750 用家 遲d post下相
因為想入支18-55

1) 一係f2.8鋼王

定買大三元支24-70

但咁攪不如買埋kit set 遲下買小黑七

24-70響DX機會唔夠闊,如果你只有D500唔係唔用得,不過闊端做唔到standard zoom效果,DX/FF雙修或者衣家DX遲d上FF先好咁用
DX天涯同2.8標zoom都建議副廠,或者出機揀kit set諗少d野,隻16-80假假地都有2.8-4仲有金圈 ,80mm係比較短不過既然你打算入小黑七,70mm同80mm接到仲重疊10mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞