Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
用緊d7100 想買枝變焦有無介紹
想要大光圈,變焦想由廣角到標準,長焦唔考慮
三千幾蚊有無得諗,曾經有諗過dx鏡皇,但太貴所以放棄

唔記得講,主要影下風景,旅行,街拍,影下人(即係同frd出去玩影下佢地嗰隻)

18一105

原廠戈支18105vr

kit 嗰枝18-105 正我用咗幾年,用到好正去完戰地咁,佢除過光圈差少少,其他冇得彈

有冇大少少光圈推介
都會夜拍

S17-50 OS 恆定f2.8,但17mm對遠野唔準(唔知係咪我問題)
要再大啲可以S18-35 恆定f1.8

S18-35呢枝好貴
小弟岩岩落左坑,新手入門買左部D3400,但影相技巧真係接近零,追左幾日post,同睇文章都唔太明,救師傅教學 想影星軌/光軌/風景多,post張光軌相,求教學點影靚D

點解咁多人話fm2用50.8 d會奇怪

D7000

D7000

正 巴打用咩鏡
頭先落星際搵17-55 2.8
見到支成色ok 4.8k
差d扑鎚
小弟岩岩落左坑,新手入門買左部D3400,但影相技巧真係接近零,追左幾日post,同睇文章都唔太明,救師傅教學 想影星軌/光軌/風景多,post張光軌相,求教學點影靚D

新手試post.你覺得 O唔OK?

個人覺得影星軌光軌調色都幾重要 所以可以睇多啲夜景調色既教學
啱啱試左調張相 希望巴打唔好介意
同埋中間仲影到架巴士我覺得幾得意

唔覺唔覺原來用咗 Nikon 都五年有多,早兩年出 D750 嗰陣仲同朋友講部機到喉唔到肺個反芒又唔知想點,點知過咗年幾我自己都買咗部 暫時都幾滿意

同你一樣.D750.有次影底炒長曝夜景,無可能要我訓落個又濕又多石o既灘上面睇lcd,果時先知無買錯有反芒o既機.你第2幅圖個位我成日去.西環果個太多人.

唔只ok la 第一張j 出血

個人覺得影星軌光軌調色都幾重要 所以可以睇多啲夜景調色既教學
啱啱試左調張相 希望巴打唔好介意
同埋中間仲影到架巴士我覺得幾得意

唔介意,等左一陣有巴士埋站又有地鐵開

唔只ok la 第一張j 出血

記住.盡量影RAW, 學少少執相, 長曝車軌請準備ND filter.

D7000

正 巴打用咩鏡

Thanks 用S18-50 2.8 macro
Nikon JJ 留名

記住.盡量影RAW, 學少少執相, 長曝車軌請準備ND filter.

咩係RAW?
新手再黎

咩係RAW?

http://www.fotobeginner.com/14702/101-photography-tips-for-beginners/

第14 條

咩係RAW?

http://www.fotobeginner.com/14702/101-photography-tips-for-beginners/

第14 條

感謝,長智識了,同埋想問你地用咩執相多?LR?

咩係RAW?

第14 條

感謝,長智識了,同埋想問你地用咩執相多?LR?

用開LR.應係最易上手.
聽人講CAPTURE ONE 好似幾好.但無時間去摸索
Nikon D5100

搭單 Ricoh GRD IV

Nikon D5100

巴打 d相幾sharp 用咩鏡?

角度差,講完
Nikon D5100

巴打 d相幾sharp 用咩鏡?

sigma 18-50 macro
多左好多人貼相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞