Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
小弟最近先開始影相,用緊D3100加18-55 vr kit ,
想買支鏡影人,見到上面有人建議買35mm F1.8G,我朋友又叫我買50mm F1.8G,
想問下大家意見,兩支應該買邊支好,唔該晒

首先chop完係50mm (標準鏡)同75mm(叫做人像鏡)
其實係你張你支1855擰到去35同50就知自己鐘意咩焦段
(其實35.8同50.8都平,所以why not both )

唔該晒巴打.頭先再GOOGLE下,見到永諾都有出支 nikon 50mm f1.8,質素係咪真係同啲review差唔多?如果係的話我應該會買支永諾50mm f1.8 同正廠35mm f1.8

50.8已經平,何苦買副廠呢
第時放出去唔值錢

之前貪平買左永諾 相既contrast同對焦都唔係幾好
同埋買左又心郁郁想用返g鏡
小弟最近先開始影相,用緊D3100加18-55 vr kit ,
想買支鏡影人,見到上面有人建議買35mm F1.8G,我朋友又叫我買50mm F1.8G,
想問下大家意見,兩支應該買邊支好,唔該晒

首先chop完係50mm (標準鏡)同75mm(叫做人像鏡)
其實係你張你支1855擰到去35同50就知自己鐘意咩焦段
(其實35.8同50.8都平,所以why not both )

唔該晒巴打.頭先再GOOGLE下,見到永諾都有出支 nikon 50mm f1.8,質素係咪真係同啲review差唔多?如果係的話我應該會買支永諾50mm f1.8 同正廠35mm f1.8

唔好用永諾
長插1755 2.8
有支35.8好少用 想放
有無巴打岩

Tg:tarmac1
請問50mm 定焦買邊支最好🙇

ff 機🙇

50.8d
2手500

唔介意手動既話mp50, 真係好正

建築巴打ff機有咩好選擇
D800/750都好似好舊
想買部二手回鍋

係考古巴打

D750啦

ff 機🙇

睇budget, 無錢50.8, 有錢50.4,再有錢d 58.4

我諗緊50.4d 定50.8d 好
其實g 同d 係咪真係咁大分別

有head to head comparison d 鏡紫邊勁d
我覺得唔係100% chop分別唔係好大
1.4定1.8睇自己需要啦

D鏡全開散少少,對焦快少少

但係點解g 鏡仲要貴咁多

呢個就係點解nikon而家咁霉的原因

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

D750啦

D750用落會唔會唔方便
始終鐘意好似d800咁有獨立iso同wb制

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

D750啦

D750 有wifi 好似好正
sigma 24.4 點睇 平過原廠好多但畫質點

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

D750啦

D800我覺得又要D鏡配合返
D750幾全面啦, 一部機既話都係揀佢

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

雪糕巴

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

雪糕巴

有冇人放af-s 300mm f4d If ed,想收枝新淨既
D7500留名
仲用緊 d300s

我近排拎返部d300 出黎,反光板都有少少霉,有d掣要大力撳落去先有反應,光圈快門個碌碌要起勢咁轉佢先有反應 三舊電有兩舊打左柴。

決定換機

巴打 淨低舊電可否益我
我用d700

後備機
50mm 1.4 ais 同 1.8g 點揀好 筆直有限想買定焦
50mm 1.4 ais 同 1.8g 點揀好 筆直有限想買定焦

我都係煩緊依樣野

兩支都有
好少用1.4

兩支都有
好少用1.4

點解既
唔係大光圈好用d 咩
新手買D7200 跟kit18-140mm再加多支50mm f/1.8 點睇

我覺得aspc 機用35掃街好掃d

50 mm 用落spec既話 室內有D難用 35mm方便D
新手買D7200 跟kit18-140mm再加多支50mm f/1.8 點睇

我覺得aspc 機用35掃街好掃d

50 mm 用落spec既話 室內有D難用 35mm方便D

兩支都有
好少用1.4

點解既
唔係大光圈好用d 咩

我諗應該係大光圈畫質冇咁好同會有色散 ?

巴打講下兩支鏡有乜特點 1.8g 個對焦行程如果mf 會唔會好難用
Tamron 同sigma 枝17-50 2.8點揀好
Sigma 15-35 art幾正,但sigma好似成日移焦
Btw 以上兩枝鏡嘅價錢仲有無其他選擇
有得揀原廠就最好
Sigma 15-35 art幾正,但sigma好似成日移焦
有得揀原廠就最好

2手17 552.8
~5000
包無後悔
有得揀原廠就最好

2手17 552.8
~5000
包無後悔

Dx鏡皇
太貴買唔起
有得揀原廠就最好

2手17 552.8
~5000
包無後悔

我上左ff 仲用緊佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞