Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
今年明明是n記100週年,但一點氣氛都無,出條100週年頸帶都好呀

上兩星期特登去左Nikon博物館, 買左個100週年限定F Mount 時鐘

依個我都好想要呀
可惜係日本期間限定
睇嚟大家冇咩點post日景,不如大家估下呢度係邊?

竟然Upload唔到相
d7200新手
得一支18140kit
如果想試下影人像係咪應該買支50mm f1.8嘅定焦?
咩都唔識求指教

可以考慮埋85mm 1.8, 去鋪頭2支都試下,睇下邊個焦距啱自己多d再決定

d7200喎, 85mm影女咪行到好遠
不如諗下24同35?

係wor,冇為意係apsc,柒左
d7200新手
得一支18140kit
咩都唔識求指教

可以考慮埋85mm 1.8, 去鋪頭2支都試下,睇下邊個焦距啱自己多d再決定

不如諗下24同35?

Dx 用 50mm 個人用得好唔舒服 根本做唔到原來50mm 應有嘅用途
今年明明是n記100週年,但一點氣氛都無,出條100週年頸帶都好呀

上兩星期特登去左Nikon博物館, 買左個100週年限定F Mount 時鐘

依個我都好想要呀
可惜係日本期間限定

正wor呢個
d7200新手
得一支18140kit
咩都唔識求指教

不如諗下24同35?

Dx 用 50mm 個人用得好唔舒服 根本做唔到原來50mm 應有嘅用途

35.8
睇嚟大家冇咩點post日景,不如大家估下呢度係邊?

竟然Upload唔到相

都係睇唔到
有冇師兄用apsc但fx 50mm

劣作幾張 表示支持

新手試post

劣作幾張 表示支持

邊到劣
第2張嗰舊咩黎,好靚

劣作幾張 表示支持

邊到劣
第2張嗰舊咩黎,好靚

撞手神
間歇泉黎
多謝讚賞

劣作幾張 表示支持

邊到劣
第2張嗰舊咩黎,好靚

撞手神
間歇泉黎
多謝讚賞

真心靚

新手試post

post多d
分享下一支應該好少人用既鏡, 跟左我好多年, 自己好鍾意
Nikkor 35mm f/2D

劣作幾張 表示支持

邊到劣
第2張嗰舊咩黎,好靚

撞手神
間歇泉黎
多謝讚賞

我開頭以為係一大舊冰定石頭

第二張靚呀

依個我都好想要呀
可惜係日本期間限定

正wor呢個

其實得呢個同DF nanoblock正, 其他D野好廢
NIKON博物館好細不過幾多野睇, FAN既話值得一去既

Nikon相機啤牌

鏡頭蓋夾, 最初我以為連埋條白色porter 相機帶, 點知原來得個夾

全個NIKON家族
用緊D7100
有咩廣角鏡推介下
副廠都ok
https://youtu.be/P8a4iiOnzsc

Nikon 用家一定有聽過依首歌

冇玩過呢d舊鏡,有咩獨到之處
用緊D7100
有咩廣角鏡推介下
副廠都ok

Tokina 116

冇玩過呢d舊鏡,有咩獨到之處

好細支, 好輕, 因為無摩打, 要AF既話一定要你機身有摩打先得
無架啦, 咁舊既野光學同抗耀能力係呢個年代都柒柒地
不過中間位幾sharp, 用開有感情咁解, 同埋真係細支好輕便
https://lihkg.com/thread/3434/page/20?
呢度先係原本個nikon區
霸Q埋個100先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞