Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike

例位兩張
再放 .d750 @ n85.8

Nice colour!
前泥坑撚留名
以前用d800 2470, 太重轉會富士
有一手舊鏡想入部二手df玩下,發覺無人放/閪價

其實可以共存,
我有XE1,XT10,XT1,XPRO2,
如果我去影相果日係夠訓有精神.
我會帶D750 + 2470 去影,
始終大機手感唔同D
前泥坑撚留名

其實可以共存,
始終大機手感唔同D

同意,但係我想搵df呀
用緊d5500 黎緊會去歐洲一個月旅行想買支wide鏡影景 各位巴打有無好推介
有時可能會影下人但主要都係景多 又唔想帶兩支鏡 類似backpacker咁去 有無邊支可以滿足到咁麻煩既要求
用緊d7100 想買枝變焦有無介紹
想要大光圈,變焦想由廣角到標準,長焦唔考慮
三千幾蚊有無得諗,曾經有諗過dx鏡皇,但太貴所以放棄

唔記得講,主要影下風景,旅行,街拍,影下人(即係同frd出去玩影下佢地嗰隻)

唔記得講,主要影下風景,旅行,街拍,影下人(即係同frd出去玩影下佢地嗰隻)

18一105
唔覺唔覺原來用咗 Nikon 都五年有多,早兩年出 D750 嗰陣仲同朋友講部機到喉唔到肺個反芒又唔知想點,點知過咗年幾我自己都買咗部 暫時都幾滿意

18一105

原廠戈支18105vr
用緊d3200 + 55-300mm vr

如果想進步換機身先家換鏡頭先

枝70-300 真係靚過55-300好多?

利申:用zoom鏡多,影活動同演唱會

如果想進步換機身先換鏡頭先

你想進步d乜野先? 有錢緊係換晒
不過最重要都係攝影背後既腦袋,睇多d人地既作品,後製方法都好有用
前泥坑撚留名

其實可以共存,
始終大機手感唔同D

df真係唔跌價
btw 巴打有冇舊鏡放
用緊d5500 黎緊會去歐洲一個月旅行想買支wide鏡影景 各位巴打有無好推介
有時可能會影下人但主要都係景多 又唔想帶兩支鏡 類似backpacker咁去 有無邊支可以滿足到咁麻煩既要求

sigma 10-20?

不過最重要都係攝影背後既腦袋,睇多d人地既作品,後製方法都好有用

換部7100?上一代apsc 旗艦
鏡嘅話。。你呢兩種唔太用到同一支鏡
活動咪kit鏡個range
演唱會可以去到 200-400

換部7100?上一代apsc 旗艦
鏡嘅話。。你呢兩種唔太用到同一支鏡
活動咪kit鏡個range
演唱會可以去到 200-400

上次去nikon維修佢建議我d500
好貴呀
其實而家影商場活動滿足自己都夠影嘅
不過一睇人地龍友ig即刻好大對比 會心思思想換
但我又冇咩可能會買佢地d裝備 對於我女仔黎講實在太重
咁如果影室外紅地毯(夜晚)活動用咩setting好?
我都同意後期好重要
但係影呢d唔同影朋友可以企定定比我影
所以通常都係運動mode算

新手無知求教 勿屌
唔覺唔覺原來用咗 Nikon 都五年有多,早兩年出 D750 嗰陣仲同朋友講部機到喉唔到肺個反芒又唔知想點,點知過咗年幾我自己都買咗部 暫時都幾滿意

好多d750既巴打

新手貼下相先

貼圖支持下

DF 小小黑

見上面有巴打話少貼圖等我貼多幾張
係外國讀緊書其實一個月都會專登帶部機出去影幾次
最近入左枝70-300vr
遲啲去richmond park再貼上黎比大家睇下

劣作 Nikon 買機真係冇技術送

新手試post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞