Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
最初canon學影相,之後入左D90,而家D800,但係真係冇咩時間影相

愈大個愈懶,好少有動力拎部大機出去影野
最近翻執左d舊相放ig,發覺正方形咁crop相都幾好玩,不過唔係好拿捏到個構圖

用咩APP 執 好靚D色

用lightroom
最初canon學影相,之後入左D90,而家D800,但係真係冇咩時間影相

愈大個愈懶,好少有動力拎部大機出去影野

我旅行先影
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

咁呢我見有d朋友用canon/Sony
佢地都有功能係live view個陣轉光圈/快門/iso都可以即時睇到個效果,但係我就要影咗先睇到
同埋係佢地手動對焦個陣睇live view有紅點顯示對緊邊到
咁係因為我部入門機無呢種功能,定係nikon無出?

同埋我連相機入面睇返histogram 或者 張相嘅快門/光圈/iso都唔識

係咪太廢
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

佢地都有功能係live view個陣轉光圈/快門/iso都可以即時睇到個效果,但係我就要影咗先睇到
同埋係佢地手動對焦個陣睇live view有紅點顯示對緊邊到

同埋我連相機入面睇返histogram 或者 張相嘅快門/光圈/iso都唔識

係咪太廢

開左張相
㩒"下"制
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

係咪太廢

睇live view有紅點顯示對緊邊到係focus peaking既功能
據我所知多數無反先有 d5500同好多單反都無
仲用緊 d700
D810 有後繼機未

d7000 影的,DR 唔夠一推暗位就花哂

之後上左d810
完全兩個世界

鏡係同一枝 tokina 116
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

係咪太廢

唔係話D乜野, 但你可以好好睇下說明書先
相機說明書真係要睇

之後上左d810
完全兩個世界

我剛轉用ff機時,覺得最神奇係好易做到淺景深
想問下咁多位巴打
小弟新手用緊d5500

係咪太廢

開左張相
㩒"下"制

好似要喺menu set左先有得㩒

之後上左d810
完全兩個世界

我用定焦多, 所以唔多覺
只係取景方便左,唔使乘大個焦距

之後上左d810
完全兩個世界

有冇買過支ff既ultrawide

之後上左d810
完全兩個世界

唔係apsc先易咩
焦距長咁多

之後上左d810
完全兩個世界

唔係apsc先易咩
焦距長咁多

聽講話係無分別 好似係
Nikon d marketing咁廢又倒米, 無人用係正常, 我用左咁多年都唔幫佢

之後上左d810
完全兩個世界

有冇買過支ff既ultrawide

冇呀,之前先買左支2470 2.8g 冇錢啦
其實tokina 做16mm 定焦都幾好呀 光圈大焦距闊成像sharp, 又平
Nikon d marketing咁廢又倒米, 無人用係正常, 我用左咁多年都唔幫佢

仲鞭屍
最近翻執左d舊相放ig,發覺正方形咁crop相都幾好玩,不過唔係好拿捏到個構圖

想問下d7200配sigma支1770 contemporary好唔好?
原廠1680太貴
求意見
想問下d7200配sigma支1770 contemporary好唔好?
原廠1680太貴
求意見

budget有限咪買sigma lor,呢支有埋macro,方便又抵玩
買85 1.8 D/G
定騰龍85 1.8好?
有冇人推介下
用D810
原廠1680太貴
求意見

budget有限咪買sigma lor,呢支有埋macro,方便又抵玩

但呢支PQ同1680會唔會差好遠
原廠1680太貴
求意見

但呢支PQ同1680會唔會差好遠

買sigma 17-50啦 有2.8恆定影人影物都好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞