Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
請問50mm 定焦買邊支最好🙇

ff 機🙇
新手買D7200 跟kit18-140mm再加多支50mm f/1.8 點睇

買35mm
用緊d7100
兩支都有
信我

巴打影咩多?
因為我見網上面好多人吹奏50mm 1.8又話咩窮人恩物又話咩入門必備呢樣嗰樣

入門必備我覺得係睇你部機係fx定dx。
50mm 係最接近人眼,最適合對眼見到乜就影到乜。

但dx機會放大1.5,50就會變75。新手去掃街時,見到d想影既野一舉機就發現要向後行返幾步。

利申:好多年無影相,近排想加入返,有錯請屌,想學野

APSC的確係用35mm先可以有番135 50mm個視角(35x1.5=52.5~=50)
所以響DX機雖然用50 1.8D係可以,不過因為會變75mm同埋AF要機身有摩先用到所以未必係好建議
DX標準prime窮人之寶個位應該係俾35 1.8G DX

玩下手動都幾好
兩支都有

50 1.8D 窮人在幾百蚊有大光圈.....

ff 機🙇

睇budget, 無錢50.8, 有錢50.4,再有錢d 58.4
以前用d800,太重轉會fuji
依家有d想回歸nikon, 但係d750好似出左好耐
D810A又太貴,係咪未有新機出

FF機未有聲氣,又就算依家公佈都要幾個月先有貨

810a影天空先有用wor,普通野用番810冇問題,同埋以前見d人話810本身就lead住C家1代,就算拎5d4的spec同810比都唔失禮

D810好貴,但係我鐘意d700/d800/810果種機頂設計
D750少左d制但係輕d

N記啲鏡都好貴

我又係Nikon 轉左去fuji, 不過係用D7000

諗住返去nikon fx 但d750 出左差唔多3 年, d810 又太貴

ff 機🙇

睇budget, 無錢50.8, 有錢50.4,再有錢d 58.4

我諗緊50.4d 定50.8d 好
其實g 同d 係咪真係咁大分別
以前用d800,太重轉會fuji
依家有d想回歸nikon, 但係d750好似出左好耐
D810A又太貴,係咪未有新機出

FF機未有聲氣,又就算依家公佈都要幾個月先有貨

810a影天空先有用wor,普通野用番810冇問題,同埋以前見d人話810本身就lead住C家1代,就算拎5d4的spec同810比都唔失禮

D810好貴,但係我鐘意d700/d800/810果種機頂設計
D750少左d制但係輕d

N記啲鏡都好貴

我又係Nikon 轉左去fuji, 不過係用D7000

諗住返去nikon fx 但d750 出左差唔多3 年, d810 又太貴

一樣呀爸打

ff 機🙇

有head to head comparison d 鏡紫邊勁d
我覺得唔係100% chop分別唔係好大
1.4定1.8睇自己需要啦
仲有師傅們揸緊d200

ff 機🙇

有head to head comparison d 鏡紫邊勁d

D鏡全開散少少,對焦快少少

但係點解g 鏡仲要貴咁多

ff 機🙇

G鏡有摸打,如果無機身摸打都有af
另外g鏡coating會好d,用D鏡對太陽影相會佛光普照,G鏡會好d
當然影相亦應該識避開直影光源
小弟最近先開始影相,用緊D3100加18-55 vr kit ,
想買支鏡影人,見到上面有人建議買35mm F1.8G,我朋友又叫我買50mm F1.8G,
想問下大家意見,兩支應該買邊支好,唔該晒

ff 機🙇

50.8d
2手500
小弟最近先開始影相,用緊D3100加18-55 vr kit ,
想買支鏡影人,見到上面有人建議買35mm F1.8G,我朋友又叫我買50mm F1.8G,

首先chop完係50mm (標準鏡)同75mm(叫做人像鏡)
其實係你張你支1855擰到去35同50就知自己鐘意咩焦段
(其實35.8同50.8都平,所以why not both )

兩支都得,50會好遠
你咪用你支zoom 較去35同50睇下邊個焦段好用啲先唔好理個光圈,邊個好就買邊支

ff 機🙇

另外g鏡coating會好d,用D鏡對太陽影相會佛光普照,G鏡會好d

我用d600
睇黎50.4 d 好屌d😛

我用d600

D鏡同G鏡發色有唔同,睇多d sample相先

ff 機🙇

50.8d
2手500

唔介意手動既話mp50, 真係好正

ff 機🙇

50.8d
2手500

建築巴打ff機有咩好選擇
D800/750都好似好舊
想買部二手回鍋

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

係考古巴打

ff 機🙇

50.8d
2手500

想買部二手回鍋

我上年收左部d700仲好好用,12mp夠我用
我覺得最緊要手感好

首先chop完係50mm (標準鏡)同75mm(叫做人像鏡)
(其實35.8同50.8都平,所以why not both )

唔該晒巴打.頭先再GOOGLE下,見到永諾都有出支 nikon 50mm f1.8,質素係咪真係同啲review差唔多?如果係的話我應該會買支永諾50mm f1.8 同正廠35mm f1.8

唔該晒巴打.頭先再GOOGLE下,見到永諾都有出支 nikon 50mm f1.8,質素係咪真係同啲review差唔多?如果係的話我應該會買支永諾50mm f1.8 同正廠35mm f1.8

50.8已經平,何苦買副廠呢
第時放出去唔值錢

我用d600

D鏡同G鏡發色有唔同,睇多d sample相先

好🙇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞