Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike

劣影
留名學野
之前用開canon 100d
前幾日老豆借左佢部d90俾我去旅行用
而家我仲摸索緊部nikon
支持下啦

Budapest?

D750+50Art留名學野

相太柒就唔po

交流下嘛, 有咩所謂
原廠支58咁貴應該無人買
原來兩位大都用NIKON,好期待下個月新加坡快閃同瑞典之行

記住返黎share下相,如果到時個post未沉到落底的話

劣影

正呀
其實影星軌同普通星空個setting分別應該係點

有張一樣
條銀河係咪要用赤道儀影?

唔需要

有冇教學

無咩技巧...呢D都係環境先決
對焦黎講可以搵粒光D既星星手動對焦, 見到佢收到圓形一點好細粒就OK
時間同環境上許可既話影多幾張總會有一張OK, 真係無咩技巧可言
經驗上係最好20秒內, 如果唔係好多時D星星就變星軌, 之前有個影星POST有人貼過有formula計焦距同曝光時間, 你可以搵下

呢D相最煩最有技巧個PART係執相

有張一樣

痴線, 角度都一樣
呢個係咩位影?
原來兩位大都用NIKON,好期待下個月新加坡快閃同瑞典之行

記住返黎share下相,如果到時個post未沉到落底的話

一定,順便去旅遊台支持下
我個friend塞左個canon嘅快門線俾我, 但係我係d7200
想問下係咪掉得...有冇方法配得到可以用得番

有張一樣

痴線, 角度都一樣
呢個係咩位影?

六本木hills
我個friend塞左個canon嘅快門線俾我, 但係我係d7200
想問下係咪掉得...有冇方法配得到可以用得番

D7200係咪有WIFI, 有就用WIFI算啦
我見外國好多影商攝同專業人像都係用nikon
感覺用得nikon既都係專心鑽研攝影
唔鐘意做鍵盤攝影師

高登 連登 台灣既01論壇
nikon都係網上處於劣勢
只係好過pentax
唔鐘意做鍵盤攝影師

只係好過pentax

Nikon冇得買機送技術
唔鐘意做鍵盤攝影師

只係好過pentax

mobile01係因為同NIKON鬧左交, 所以抽起晒NIKON D試用文呀介紹文呀之類
唔鐘意做鍵盤攝影師

只係好過pentax

mobile01係因為同NIKON鬧左交, 所以抽起晒NIKON D試用文呀介紹文呀之類

咩事鬧交? 睇黎NIKON各地既MARKETING都係世界級
唔鐘意做鍵盤攝影師

只係好過pentax

咩事鬧交? 睇黎NIKON各地既MARKETING都係世界級

大概係有段時間mobile01 d官方文成日拎nikon去做比較對像黎突顯其他品牌既優點
唔係好識講, 類似咁樣, 例如佢篇文係介紹canon相機既, 正常你可以寫 "此相機有高達100個自動對焦點可自由使用", 但佢會寫 "相比Nikon xxx型號只有50個對焦點, Canon xxx有高達100個自動對焦點"

之後Nikon方面send左信過去mobile01對此表示不滿, mobile01覺得nikon質疑佢地既專業所以反左面(類似啦, 當中仲有其他野)
好多人都叫我買canon
不過我都係揀左nikon
係愛呀 哈利
請教各位師兄,新手想買d5500($52xx連18-140水)抵唔抵玩?同埋想問5500是否沒有多重曝光,謝謝
係愛呀 哈利

感覺NIKON既中階機係好過CANON
個人覺得nikon啲轉盤好用好多
返去搵下有冇圖唔會獻醜先
請教各位師兄,新手想買d5500($52xx連18-140水)抵唔抵玩?同埋想問5500是否沒有多重曝光,謝謝

我都諗緊51上55
係愛呀 哈利

感覺NIKON既中階機係好過CANON

nikon marketing真係太柒
我身邊好多無玩開既朋友, 想買機時通常都係問左canon好無先, 可見canon係marketing方面有料到, 之後就到sony fujiflim個d, nikon真係wfc

今年nikon 100周年啦, 希望佢生性啦, cp+已經柒柒地

d750+sigma art 35.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞