Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
原本已經有D800同幾支定焦,仲有部D90死都唔壞
不過最後都係換,前幾日先買左D500,順手一步到位要埋24-70G + 小黑七
D500 + D8X0 雙刀組合真係無撚敵,有晒action AF performance同大resolution同DR影景
支小黑七雖然貴到仆,不過AF速度,VR,手感,IQ全部野都係史上最強,插落D500呢set野真係好俾到攝影樂趣

響出面幾個post都提過,近年想響網上討論Nikon好似越黎越難
可能因為單反熱過左,偽文青同暴發戶轉左玩無反或者用手機影算
Nikon仲要比Canon爭d潮味,變左去番十年前個中老坑實際客群,而呢一群包括在下都係鍾意做d野出黎多過上網吹水
請教各位師兄,新手想買d5500($52xx連18-140水)抵唔抵玩?同埋想問5500是否沒有多重曝光,謝謝

我都諗緊51上55

巴打唸住邊度買?
不過最後都係換,前幾日先買左D500,順手一步到位要埋24-70G + 小黑七
D500 + D8X0 雙刀組合真係無撚敵,有晒action AF performance同大resolution同DR影景
支小黑七雖然貴到仆,不過AF速度,VR,手感,IQ全部野都係史上最強,插落D500呢set野真係好俾到攝影樂趣

響出面幾個post都提過,近年想響網上討論Nikon好似越黎越難
Nikon仲要比Canon爭d潮味,變左去番十年前個中老坑實際客群,而呢一群包括在下都係鍾意做d野出黎多過上網吹水

一個品牌開拓唔到新客源都幾大劑
眼見sony, fujifilm係無反市場上愈做愈好, canon又識包裝引到後生買佢D單反, 但nikon就兩頭唔到岸咁, 剩係靠返D死忠支持...

眼見sony, fujifilm係無反市場上愈做愈好, canon又識包裝引到後生買佢D單反, 但nikon就兩頭唔到岸咁, 剩係靠返D死忠支持...

我最近其實真係有D想試GFX

我最近其實真係有D想試GFX

睇D SAMPLE相真係好吸引
不過玩唔起

d750+sigma art 35.4

我又SHARE下我D寵物相先

不過見到上面有人入D500 + 大三元
個兩支我都有舊version, 老實講2470我成日想賣撚左佢, 好少好少用
70200我係小黑六, 真係好正, 旅行再重我都有帶
睇D SAMPLE相真係好吸引
不過玩唔起

我成日去big cam "試玩"
我問個staff其實有無人買, 佢話太貴, 好多人試但未賣出

35 F2D

35 F2D

好打耳
nikon真係無人氣
[img][/img]
D5500 + 龍仔 A005

35 F2D

好打耳

隻貓頭鷹唔會係寵物掛
想問D750好定D810好
買D750可以用啲budget買多支鏡
但D810個DR,3000幾萬像同對焦點又好吸引
想問D750好定D810好
買D750可以用啲budget買多支鏡
但D810個DR,3000幾萬像同對焦點又好吸引

影景為主的話我會建議d810,乜都影d既就d750
d7200新手
得一支18140kit
如果想試下影人像係咪應該買支50mm f1.8嘅定焦?
咩都唔識求指教
想收支17-55 2.8dx
有無巴打放?
[img][/img]
D5500 + 龍仔 A005

貼多D
見出面sony、富士又討論區又貼圖區又乜又物咁熱鬧,唯獨好似冇乜人講nikon,唔通連登真係咁少nikon用家

各位nikon巴打快d黎貼相又好、討論又好,炒熱個場啦

先貼為敬

你踩場囉
df
今年明明是n記100週年,但一點氣氛都無,出條100週年頸帶都好呀
d7200新手
得一支18140kit
咩都唔識求指教

可以考慮埋85mm 1.8, 去鋪頭2支都試下,睇下邊個焦距啱自己多d再決定
d7200新手
得一支18140kit
咩都唔識求指教

可以考慮埋85mm 1.8, 去鋪頭2支都試下,睇下邊個焦距啱自己多d再決定

d7200喎, 85mm影女咪行到好遠
不如諗下24同35?
今年明明是n記100週年,但一點氣氛都無,出條100週年頸帶都好呀

上兩星期特登去左Nikon博物館, 買左個100週年限定F Mount 時鐘
睇嚟大家冇咩點post日景,不如大家估下呢度係邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞