Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
Nikon D5100

搭單 Ricoh GRD IV

巴打 d相幾sharp 用咩鏡?

sigma 18-50 macro

Nikon D5100

搭單 Ricoh GRD IV

巴打 d相幾sharp 用咩鏡?

sigma 18-50 macro

係隔離開左post 《Nikon JJ入》
打算換D500
入黎吹下水
平時冇玩開相機,朋友比左部D5200我
連埋支AF-s NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED 鏡比我
我諗應該係買機連埋個支鏡

部機部野近野對唔到焦
唔知係支鏡 定部body 既問題

近野對焦唔到
因為唔係微距鏡

我想問呢支鏡用AF,target 同鏡頭要有幾多cm先對焦到?
我想試下影D字,睇下對唔焦到

比返部機人啦

googlr下最近對焦距離啦
平時冇玩開相機,朋友比左部D5200我
連埋支AF-s NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED 鏡比我
我諗應該係買機連埋個支鏡

部機部野近野對唔到焦
唔知係支鏡 定部body 既問題

近野對焦唔到
因為唔係微距鏡

我想問呢支鏡用AF,target 同鏡頭要有幾多cm先對焦到?
我想試下影D字,睇下對唔焦到

比返部機人啦

googlr下最近對焦距離啦

如果支鋼有焦距尺,你扭去最低數字嗰面已經係最近對焦
如果無,你要自己扭盡短嗰面,對住viewfinder/liveview,慢慢向前行到你面前舊object到佢sharp為止,到左就搵把尺度
通常鏡頭官方spec個最近焦距都有少少headroom,實用上有走盞,同MF比AF再多少少breathing (5-10%左右)
D500 定 D750好
想影下景,基本影下馬同雀

最大分別係DX(APSC)同FF
D500係專門玩生態動態係DX機,因為細sensor同有D5頂級AF系統下放,影景唔係唔得不過無FF咁闊
D750係FF,不過係一部平均型既body,佢無咩野專門而勁,不過樣樣都做到d,唔錯既ISO performance,但係個control似係比D500/D800次一級(左面有入門機轉mode轆)

D500係專門玩生態動態係DX機,因為細sensor同有D5頂級AF系統下放,影景唔係唔得不過無FF咁闊
D750係FF,不過係一部平均型既body,佢無咩野專門而勁,不過樣樣都做到d,唔錯既ISO performance,但係個control似係比D500/D800次一級(左面有入門機轉mode轆)

新手一問
你地會從邊幾方面分析部body好d?
Control容易度,iso之類?

新手一問

各取所需,無話一把尺度晒全部人,所以要問個用家究竟想點
例如D500同D810,各自係動態同埋大resolution既極端performer,不過如果有人只係想要一機走天涯應付全部情況咁兩部都唔係最佳選擇
當然有d野係客觀質素,好似body用料同build,control / ergonomics ,shutter級數呢d,不過Nikon通常響部野既定價度都成正比咁反映呢d野

新手一問

最簡單
睇自己budget做人

除左extreme 機種之外
其實部部機既相差都唔大

更多情況係依家買機既多數係業餘+自娛用
十個有九個都係話咩「影景又影人」
實情市面上九成九既機種都做到以上既野

普通自用就唔建議用單反啦
用無反自在好多
又貼圖支持一下

唔知依度有無爸打都係多影生態?..
d
D7100 JJ
d
D7100 JJ

第一張係邊間嫁?
又貼圖支持一下

影小翠係咪要同成班阿叔係到爭位
d
D7100 JJ

第一張係邊間嫁?

畢架山
又貼圖支持一下

..
又貼圖支持一下

..

玩開生態既話, 巴打有無入200-500
又貼圖支持一下

..

之前我都係用依支..感覺上係對焦慢D之外成像
都唔錯..
前幾日入手d7200+sigma1770+tamron70300
3樣夾埋1萬1有找
開心使用中
又貼圖支持一下

nikon 2.7x 有so
又貼圖支持一下

..

之前我都係用依支..感覺上係對焦慢D之外成像
都唔錯..

曾經有d想入支去影景
舊相

有冇菲林nikon撚

有冇菲林nikon撚

用FE
有冇菲林nikon撚

用FE

唔知做乜觀景台 有兩條黑線
有冇菲林nikon撚

用FE

唔知做乜觀景台 有兩條黑線

唔影響成像就OK啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞