Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike

低端新手
用緊d5500 黎緊會去歐洲一個月旅行想買支wide鏡影景 各位巴打有無好推介
有時可能會影下人但主要都係景多 又唔想帶兩支鏡 類似backpacker咁去 有無邊支可以滿足到咁麻煩既要求

sigma 10-20?

Sigma定tokina 好
邊隻d色水會靚d
用緊d5500 黎緊會去歐洲一個月旅行想買支wide鏡影景 各位巴打有無好推介
有時可能會影下人但主要都係景多 又唔想帶兩支鏡 類似backpacker咁去 有無邊支可以滿足到咁麻煩既要求

sigma 10-20?

Sigma定tokina 好
邊隻d色水會靚d

我用緊sigma 覺得contrast幾好
不過唔知係咪我果枝問題個邊位有啲soft

D810
Tokina 2035 2.8
24120 F4
用緊d7100 想買枝變焦有無介紹
想要大光圈,變焦想由廣角到標準,長焦唔考慮
三千幾蚊有無得諗,曾經有諗過dx鏡皇,但太貴所以放棄

唔記得講,主要影下風景,旅行,街拍,影下人(即係同frd出去玩影下佢地嗰隻)

18一105

原廠戈支18105vr

kit 嗰枝18-105 正我用咗幾年,用到好正去完戰地咁,佢除過光圈差少少,其他冇得彈

有冇大少少光圈推介
都會夜拍
用緊d7100 想買枝變焦有無介紹
想要大光圈,變焦想由廣角到標準,長焦唔考慮
三千幾蚊有無得諗,曾經有諗過dx鏡皇,但太貴所以放棄

唔記得講,主要影下風景,旅行,街拍,影下人(即係同frd出去玩影下佢地嗰隻)

18一105

原廠戈支18105vr

kit 嗰枝18-105 正我用咗幾年,用到好正去完戰地咁,佢除過光圈差少少,其他冇得彈

有冇大少少光圈推介
都會夜拍

S17-50 OS 恆定f2.8,但17mm對遠野唔準(唔知係咪我問題)
要再大啲可以S18-35 恆定f1.8

D5300 想升級

喜歡可以follow
https://www.instagram.com/visuaal_hk/

用咩鏡?幾sharp wo d成像
d7200,sigma 10-20
用緊d3200 + 55-300mm vr

如果想進步換機身先換鏡頭先

枝70-300 真係靚過55-300好多?

利申:用zoom鏡多,影活動同演唱會

你想進步d乜野先? 有錢緊係換晒
不過最重要都係攝影背後既腦袋,睇多d人地既作品,後製方法都好有用

換部7100?上一代apsc 旗艦
鏡嘅話。。你呢兩種唔太用到同一支鏡
活動咪kit鏡個range
演唱會可以去到 200-400

上次去nikon維修佢建議我d500
好貴呀
其實而家影商場活動滿足自己都夠影嘅
不過一睇人地龍友ig即刻好大對比 會心思思想換
但我又冇咩可能會買佢地d裝備 對於我女仔黎講實在太重
咁如果影室外紅地毯(夜晚)活動用咩setting好?
我都同意後期好重要
但係影呢d唔同影朋友可以企定定比我影
所以通常都係運動mode算

新手無知求教 勿屌

梗係推d500, 錢又唔係佢出
如果你對連拍無特別要求咪d7100, d7200 囉
我從未用過啲咩運動,風景mode 但如果你嘅用意係唔想手震,夜晚影光啲,又唔介意雜訊高少少咪推iso
推到你可接受範圍(我就6400都ok)
我通常就開可接受最大光圈+auto iso+自訂快門速度再影就包唔手震,不過有時auto iso會推到 12800
又要肛圈大又要淺景深但係冇錢又兼重

有冇高手知係咪ai版黎
屌唔屌到落d7100 同fm2

有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

我知手動鏡
但如果non ai聽講兩部機都用唔到
如果係ai ais就屌到

有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

我知手動鏡

non ai 黎,未磨屎忽
兩部機都用唔到

D810
Tokina 2035 2.8
24120 F4

好靚
幾時先影到呢d
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/09/134933_f2204de54dfbc189f8f2cd79f052cc67.jpg[/im][imghttps://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/09/134934_f2204de54dfbc189f8f2cd79f052cc67.jpg[/mg]
有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

我知手動鏡

兩部機都用唔到

唔該既巴打 我都估係non ai
不過肯定唔到
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/09/134933_f2204de54dfbc189f8f2cd79f052cc67.jpg[/im][imghttps://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/09/134934_f2204de54dfbc189f8f2cd79f052cc67.jpg[/mg]
有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

我知手動鏡

兩部機都用唔到

不過肯定唔到

耳仔冇窿同得一行光圈數值就係non ai(好似係
有冇高手知係咪ai版黎

無自動對焦架喎

我知手動鏡

兩部機都用唔到

不過肯定唔到

non ai個底有個圈圍住
唔該晒上面咁多位巴打
平時冇玩開相機,朋友比左部D5200我
連埋支AF-s NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED 鏡比我
我諗應該係買機連埋個支鏡

部機部野近野對唔到焦
唔知係支鏡 定部body 既問題
連埋支AF-s NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED 鏡比我

部機部野近野對唔到焦

近野對焦唔到
因為唔係微距鏡

部機部野近野對唔到焦

近野對焦唔到
因為唔係微距鏡

我想問呢支鏡用AF,target 同鏡頭要有幾多cm先對焦到?
我想試下影D字,睇下對唔焦到

部機部野近野對唔到焦

近野對焦唔到
因為唔係微距鏡

我想問呢支鏡用AF,target 同鏡頭要有幾多cm先對焦到?
我想試下影D字,睇下對唔焦到

比返部機人啦

巴打ig係咩?

https://www.instagram.com/viklhm/

巴打隻色水點執 研究左好耐都執唔到出黎

我好幾隻vsco presets都有用,你想要邊張既色水

你係奧地利影建築物果堆相既色點應該調 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞