Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
A quick update on the rumored Nikon D820 specifications - the camera will have the same AF system as the Nikon D5:

Announcement this summer, shipment in fall (announcement/shipment could be earlier)
Will be called D820 (D850 is still a possibility)
45-46MP sensor
Improved low and high ISO
New and improved version of SnapBridge
No built-in GPS
Tiltable LCD screen
Memory card slots: one SD and one XQD
New: AF system from the D5

By NR

如果咁出我會考慮由D800 upgrade
個AF慢,仲用CF,同埋ISO過3200已經出noise係搞到部野好難用得好,尤其係我仲要有D500比較

really need that high????

resolution佢肯出就會有人用得著
以FF sensor而言,如果仲係36MP咁會同A7R2比較,好易會被比下去(尤其係鏡群焗響F-mount)
四十幾MP係直逼中片幅detail,如果control同AF真係有D5/D500級,而又有XQD快番少少save大RAW,響實戰基本會係一部好好既perfromer
而且好多人如wedding係D500+D810雙槍,XQD卡嗰part可以共用又多一個好處

btw衣家叫D5用家情何以憾

咁我放心買部750
820呢個setting真係用唔著

D8xx系列一向係專門(偏門)產品,勁高res係有用不過你如果唔係影landscape/scientific/forensic/經常crop,根本其他model會滿足更多普通人既要求
不過D750雖然係一部好機,不過個人覺得佢定位偏低,overall無野做唔到又FF不過control同spec都係爭少少,可以Nikon會短期內update都唔定

其實我以前用d800,真心d800 body係高階過d750
我之前係因為部機大重所以轉會(fuji)
依家賣哂fuji想玩返大機
好似d750都好夠用
D810唔用高階鏡唔得
A quick update on the rumored Nikon D820 specifications - the camera will have the same AF system as the Nikon D5:

Announcement this summer, shipment in fall (announcement/shipment could be earlier)
Will be called D820 (D850 is still a possibility)
New and improved version of SnapBridge
Memory card slots: one SD and one XQD

By NR

個AF慢,仲用CF,同埋ISO過3200已經出noise係搞到部野好難用得好,尤其係我仲要有D500比較

以FF sensor而言,如果仲係36MP咁會同A7R2比較,好易會被比下去(尤其係鏡群焗響F-mount)
四十幾MP係直逼中片幅detail,如果control同AF真係有D5/D500級,而又有XQD快番少少save大RAW,響實戰基本會係一部好好既perfromer
而且好多人如wedding係D500+D810雙槍,XQD卡嗰part可以共用又多一個好處

咁我放心買部750

D8xx系列一向係專門(偏門)產品,勁高res係有用不過你如果唔係影landscape/scientific/forensic/經常crop,根本其他model會滿足更多普通人既要求
不過D750雖然係一部好機,不過個人覺得佢定位偏低,overall無野做唔到又FF不過control同spec都係爭少少,可以Nikon會短期內update都唔定

其實我以前用d800,真心d800 body係高階過d750
好似d750都好夠用
D810唔用高階鏡唔得

既然你有經驗咁好易選擇
我啱啱先響日本出景做野,一逝D800+24-70G,另一部D500+小黑七,兩部個速度同手感好大對比
出到黎既相當然有36MP係有更大後製空間,不過炒相率又相對高番
但係去到落腳架長曝/影景/pano嗰時D8xx係無得輸

咁我放心買部750

好似d750都好夠用
D810唔用高階鏡唔得

既然你有經驗咁好易選擇
我啱啱先響日本出景做野,一逝D800+24-70G,另一部D500+小黑七,兩部個速度同手感好大對比
出到黎既相當然有36MP係有更大後製空間,不過炒相率又相對高番
但係去到落腳架長曝/影景/pano嗰時D8xx係無得輸

太高像素用唔返D鏡

Nikon 巴打 hello

By NR

而家算小事啦
當年D3下放幾多嘢比D700
D5500想買支人像鏡黎玩有咩選擇
新手想買平D
D人推介Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
依支鏡好唔好?
新手想買平D
D人推介Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
依支鏡好唔好?

35 1.8
自己手痕整花咗D700塊focusing screen,想問下有無得拎上去nikom換?大約要幾錢到?
新手想買平D
依支鏡好唔好?

apsc買35mm
DX機除左T116有冇wide鏡推介
利申D7100

一樣D7100 t116
好似冇
呢支真係值得入

T124又點睇
自己手痕整花咗D700塊focusing screen,想問下有無得拎上去nikom換?大約要幾錢到?

乜都有得換, 你打電話上去問啦
支200-500mm 打雀好似唔錯
支200-500mm 打雀好似唔錯

我建議你買150一600果d
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/product/nikkor-lenses/dx-format/zoom/af-p-dx-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6g-vr

呢支點睇?

呢支配D500得唔得?

你用黎影乜要d500?

通常影Sport/生態先會用d500
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/product/nikkor-lenses/dx-format/zoom/af-p-dx-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6g-vr

呢支點睇?

呢支配D500得唔得?

你用黎影乜要d500?

乜都影

呢支點睇?

呢支配D500得唔得?

你用黎影乜要d500?

乜都影

咁無話d500唔可以配18-55mm嘅
你可以試下先再睇下乜野焦距岩用之後再買鏡

呢支點睇?

呢支配D500得唔得?

你用黎影乜要d500?

乜都影

咁無話d500唔可以配18-55mm嘅
你可以試下先再睇下乜野焦距岩用之後再買鏡

係日本試完決定左D500
支kit 16-80唔岩用
70-200 就必入
200-500都好似唔差
支18-55岩唔岩部機用
因為想入支18-55
因為想入支18-55

無話唔岩嘅

你可以上nikon show room 試下先
因為想入支18-55

無話唔岩嘅

1855老係dx鏡實得架
但係好奇一問點解咁想買呢支?
呢支唔係普通kit鏡咩?
見D5500 kit set 係星際4300
新手黎講啱唔啱?
因為想入支18-55

無話唔岩嘅

1855老係dx鏡實得架
但係好奇一問點解咁想買呢支?
呢支唔係普通kit鏡咩?

平平地玩下姐

有時間出去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞