Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
貼幾張支持下

巴打用咩機咩鏡

老鏡? 好有電影feel
做生意影raw 留raw
自己就自己決定 jpg直出
其實旅行D RAW我真係有儲

我都有,到真係冇位先delete
仲有時會無聊到拎d舊相黎再執過

我都會

有時過左一排學左D新技巧, 睇D舊相唔順眼我都會再執
直出JPG個班, 想問下你地相機個MOON睇同入落PC睇係咪差好遠

番手執舊相其實好開心

tune 下色同光暗, raw 同jpg 執係唔係差唔多 除左影時好高光暗對比
記住所謂「直出JPEG」只係將黑房個control由你手上交俾個body firmware負責,就算係業餘私人相都有理由拎番呢個主導權

當你唔係搵食要有最高質既archive,就咁用JPEG響第一次執相都已經受制於相對少好多既WB exposure上既flexbility,而且JPEG始終有lossy compression,越推得多就越會出artifacts / noise;而且用Lightroom之類既database driven software佢係傾向design俾RAW workflow,non-destructive adjustments / metadata呢d

幾年前就話memory card同hard drive貴,衣家GB/$平左好多而相機sensor仲係<36MP左右姐係RAW大細無増加
直出JPG個班, 想問下你地相機個MOON睇同入落PC睇係咪差好遠

PC睇完全兩回事

利伸用 mac 有分別不過無咁離罩

番手執舊相其實好開心

tune 下色同光暗, raw 同jpg 執係唔係差唔多 除左影時好高光暗對比

高光同逆光真係無計喇,講真呢 d 情況執 raw 都係監粗黎,不過執既空間係大好多.
WB 係 jpg 死症,唔錯得,錯得過份既話用 split toning 慢慢較返都救到 6-7 成

PC睇完全兩回事

我睇相機個MON成日覺得好黃

PC睇完全兩回事

我相機 mon 好青 睇下影左乜就算
新手想問Nikon D5300 w/ 18-140mm VR kit set 好唔好?之前有位巴打推介,或者各位仲有冇其他推介?

睇你想做D咩

影景

PC睇完全兩回事

點分係相機mon 青左定pc mon 黃左定wb 錯左

PC睇完全兩回事

點分係相機mon 青左定pc mon 黃左定wb 錯左

影張純白既紙跟住用 photoshop 點返純白色黎對比..

唔係好準不過好過無
貼幾張支持下

巴打用咩機咩鏡

多謝大家中意
張相係我少有滿意既相所以貼多左幾次唔好意思 不過都係景先決無咩技術可言
我用緊d5300咋
通常用sigma10-20 同埋 sigma 50 1.4
Between 最近心郁郁想換d610或者d750
想問下依兩部會唔會差好遠?
Between 最近心郁郁想換d610或者d750
想問下依兩部會唔會差好遠?

會!610手感太差
貼幾張支持下

巴打用咩機咩鏡

多謝大家中意
張相係我少有滿意既相所以貼多左幾次唔好意思 不過都係景先決無咩技術可言
我用緊d5300咋

好野不妨多post
我自己覺得影建築鞋過影景
貼幾張支持下

巴打用咩機咩鏡

多謝大家中意
我用緊d5300咋

贏晒器材撚
最近翻執左d舊相放ig,發覺正方形咁crop相都幾好玩,不過唔係好拿捏到個構圖

最近翻執左d舊相放ig,發覺正方形咁crop相都幾好玩,不過唔係好拿捏到個構圖

巴打我有follow你ig

巴打ig係咩?
最初canon學影相,之後入左D90,而家D800,但係真係冇咩時間影相

用咩APP 執 好靚D色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞