Nikon 討論/貼圖區

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
小弟用緊D3300
想買支長鏡
睇啱AF-P DX NIKKOR 70-300MM F/4.5-6.3G ED VR
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/product/nikkor-lenses/dx-format/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr

如果同新嘅Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (model A030)比較邊支好啲?(好似未有得買)

龍仔果支FF鏡黎,一定貴d,質素我估唔差得遠,2支都係新鏡,龍仔有機會個vc勁d,又,據聞nikon支FF版70-300年內都會更新,我對果支比較期待

其實本來諗住買A005
點知諗咗好耐
依家又多幾個選擇
如果aps-c 機用小黑六打唔打到雀

如果係香港影野生隻就難d
我400mm + APSC都唔係好夠

外國雀無咁驚人就應該ok
如果aps-c 機用小黑六打唔打到雀

你想影邊類雀?如果好似貓蛇咁影香港公園果d雀就夠既

米埔呢

難d

新手貼下圖

話說有時影完係個mon到睇明明幾光
但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

新手貼下圖

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

咁放落電腦睇呢?

新手貼下圖

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

睇 histogram 啦

新手留名

新手貼下圖

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

你手機個MON有無較到最光先?
BTW山形?
小弟用緊D3300
想買支長鏡
睇啱AF-P DX NIKKOR 70-300MM F/4.5-6.3G ED VR
http://www.nikon.com.hk/tc_HK/product/nikkor-lenses/dx-format/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr

如果同新嘅Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (model A030)比較邊支好啲?(好似未有得買)

龍仔果支FF鏡黎,一定貴d,質素我估唔差得遠,2支都係新鏡,龍仔有機會個vc勁d,又,據聞nikon支FF版70-300年內都會更新,我對果支比較期待

其實本來諗住買A005
點知諗咗好耐
依家又多幾個選擇

如果會打算升FF就唔好考慮dx了,就算FF的70-300本身都唔係太貴的鏡

我唔打算升FF啦,夠用
between啱啱發現原來A030係日本限定
即係香港買唔到
咁如果買A005是否不智?
遮光罩好型
新手貼下圖

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家[/quote]

睇 histogram 啦[/quote]
你岩

新手貼下圖

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

你手機個MON有無較到最光先?
BTW山形?

睇左histogram 似係相機太暗
中間係山形 櫻花係高山 日出係仙台

但手機睇就變到好暗
究竟係邊部出左問題

d750用家

睇 histogram 啦

你岩

自膠
$3900 d7100 水機入唔入得過
本身用開c記500d 頂唔順個對焦系統 想要部爽快d
依家入d7100 會唔會太outdated

71唔會out, 但3900好似唔抵

上年仲用緊d7000,呢條line好似唔會out咁
係iso方面冇依家新機咁強

依家換55定7000系列好?

比我實揀7xxx,個價差咁少,但定位差成個grade,一部有摩打防塵防滴對焦點多,另一部只係入門向乜都奄d,除非你諗住玩一年半載就升

71定72好?
$3900 d7100 水機入唔入得過
本身用開c記500d 頂唔順個對焦系統 想要部爽快d
依家入d7100 會唔會太outdated

71唔會out, 但3900好似唔抵

上年仲用緊d7000,呢條line好似唔會out咁
係iso方面冇依家新機咁強

依家換55定7000系列好?

比我實揀7xxx,個價差咁少,但定位差成個grade,一部有摩打防塵防滴對焦點多,另一部只係入門向乜都奄d,除非你諗住玩一年半載就升

71定72好?

72開心使用中
去左轉瑞典追極光仲執緊相 D5100留明

遲D出遊記支持下
好似無咩絲打用Nikon
用緊d750 同枝24-120kit
仲有d舊nikon 菲林鏡
最近買左a7 懶得拎d750 好重
好似無咩絲打用Nikon

絲打應該無,但成日見鬼妹鬼婆用

i love the last one
where did u take?

隻鹿? 好似奈良
小弟用緊D3300
想買支長鏡

其實本來諗住買A005
點知諗咗好耐
依家又多幾個選擇

如果會打算升FF就唔好考慮dx了,就算FF的70-300本身都唔係太貴的鏡

我唔打算升FF啦,夠用
between啱啱發現原來A030係日本限定
即係香港買唔到
咁如果買A005是否不智?
遮光罩好型

龍仔舊鏡應該唔算好高質素,同埋日本限定要買總有方法既

巴打講下有咩途徑
除咗親身去日本買

隻鹿? 好似奈良

想去奈良,幾時去最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞