『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
#171答咗
定居一詞指經常性居住的意思,並沒有設下最低時限。

From wiki
好簡單。想知自己係咪曾經歸化過,睇自己張出世紙係咪established
留名
應該咁講,當年父母其一歸化時,點解你家姐無一齊申請?bdtc 今日已無效,佢最緊要佢有無bno先,無就等平權有無機會了。

空郵掛號平平地
時間又唔差太遠
世伯當年應該一齊申請,或是佢成功後幫你家姐申請繼承,咁先有bdtc,再而登記bno!
BDTC同BNO喺你家姐個case其實一撚樣,如果你家姐係97前來香港應該問點解無去搞BNO
我覺得似係你兩老有歸化,但無幫你家姐搞歸化手續
你應該問下佢哋兩個當時發生咩事
自己睇下1981年英國國籍法第15條先出生時父母或其中一人係有當地居留權就有BDTC
英國國籍法50 條規定
定居係指該人獲准不受任何條件限制下逗留

香港永久居民係算定居
問多一句,有條問:Which is your passport issuing authority?
1: UKPA, UKPS, IPS or HMPO
2: Other
正常係咪揀OPTION 1?
得本過期1X年舊BNO係手準備續證
Others
唔明, 邊個位?
28日到今日仲係Application being processed
authority
邊有正唔正常,你本舊Passport寫咩咪入咩囉
有authority呢個keyword畀你match都搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞