『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
打完通佢第一句係叫我等一陣,應該都係飲多兩啖咖啡先
副簽無話一定要但你最好俾
俾唔到就寫信解釋
俾咗佢唔一定接受你個副簽
唔俾亦唔註定失敗
有人無俾都續到
有人俾完一個兩個三個副簽先續到
至於俾好定唔俾好
自己決定

如果俾副簽同doc
佢地可以分開亦可以一次過寄
不過建議就一次過咁解
好地地做乜要分開俾 想俾多啲錢?

Interview嘅你拉番上幾頁再參考都ok
之前有人問
我果單.. 幾個webchat都話case now closed. 我都廢事再搵佢地
直接重新apply算 不過千幾銀有D肉赤
我夾1蚊資助你
2005年過期即係1995年簽發
passport office HK issue嘅passport當喺first passport申請
要有countersign
Webchat追下進度就得,有問題要跟就真係問PE
我果個準時香港時間晚上7點覆番我,來回左兩封email 就攪點
我之前就係問webchat問到絕望想放棄,但話曬比左錢同埋又唔係我做錯野唔忿氣
BC + BNO OBS
好灰, 收到email叫我填paper form再交過, 又要交D 我提供唔到的文件.
點解
同埋咩文件
你係要搵你個PE聯絡先有機會,webchat 睇機就話你完!做咗起碼叫盡咗力,之前有巴打拒絕咗,都仲不斷搵緊方法去翻案。既然你選擇咗再申請,肉痛都無辦法,不過你今次會唔會俾返上次個申請編號佢參考?
正確做法,唔放棄終有回報!
講吓你個case,睇吓衰邊瓣?
有舊證永遠好辦事,主要證明就係佢,其他次要文件嚟。至於佢當係renew 定1st apply,實際都差唔多,總之文件就交到就交,交唔到寫信,亦唔好交多!副署其實唔搵唔知揸外國護照朋友多,睇#11,俾啲信心,人哋想搵個人證明張相係咪申人之嘛。至於一齊申請:
https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance
一封寄去啦,文件上寫好pex no就可以。世伯伯友如要出世紙,彩影去啦,底面清晰就可以,自己印亦得,因為hmpo好鍾意收皇冠頭正本,收咗到時係割肉都唔掂!放心啦,無人面見過,相信伯友都唔會第一個,照入機俾錢啦。

你咁孝順,呢啲小小困難難唔到你嘅,寫信解釋會解決好多問題㗎。
咩嚟
過期20年 加遺失 ....苦等3個月終於批咗啦 🙈...唔知星期六晚前收唔收到呢🤤...咁就唔洗用廁板去旅行
癈老一名, 有過期BNO, 父母都唔係香港出生, 死左好耐(係香港死).
佢Email黎話要比佢地身份證副本, 點會有呀, 出死亡證時比政府收番.
即係唔會申請到BNO?!
lost case 等左3個月(9月5日,12月5批),終於拎返本BNO

未批嘅巴絲唔好放棄,你有拎過的話英國係唔會忘記你地,祝早日收到BNO

光復香港,時代革命!!

如果有香港身份證,過身後就算出死亡證,政府都會將已註銷身份證交返俾家屬保留,未有晶片時剪角、有晶片會於晶片位置打窿,我先父係前者、先母係後者,所以估計當初港府有將有關身份證俾返你(或其他家屬),只係唔見左,不過無論如何,BNO係終生身份,只要你曾經成功申請,而之後申請續領者又可以證明自己身份,我從未見過有人因為交唔到父母證明文件而被拒絕續領,你如果搵唔到,好簡單打封英文解釋信,解釋有關文件已經遺失,而因為佢地過身太耐,亦唔可能再補領,連同副簽paper form一齊寄返去就得,我五月時中請續領,都被要求提交父母、祖父母所有出世紙同結婚證明,但四個祖父母都於我出世前過身最少二十年,根本未見過佢地,連英文名點串都唔知,又邊有可能交到佢地出世紙同結婚證明,當時都係打封解釋信,連同舊BNO、其它文件一齊寄去,最後當然亦成功申請到!
恭喜同鄉!
五大訴求,缺一不可!!
搵D webchat問PE個contact information 又話唔可以direct contact佢地...
btw 今次齊哂文件寄 希望得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞