『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
似係applications
用ecship過去2個星期都未到...屌,好撚擔心
CHECK郵局
上網check過,話離開左香港,之後就無左下文
26/11寄,到依家都仲係話郵件已離開香港,之前都用過無咁耐架
首先,你肯定交咗嗰本係bno?唔係bdtc?佢應該有電郵聯絡你?有嘅咪問返佢,可能副署有問題,咪轉paper form囉,至於父母資料,你咪話俾佢哋知已去世,如果仲記得身份證號碼,咪俾埋佢哋查囉。唔使驚,總之你嗰本係bno就唔使驚!
擺明耍你啦!亦希望你今次快速批核!
又係月尾!有批掛號都係咁耐!依家非常時期,兩三星期唔係奇事,等之餘亦去郵局問下啦。
去郵局應該點問?
填表查詢郵件

經過2個月..終於批左..
lost case 02年到期既BB相
先報失 收到EMAIL叫我打過去問話
都係問 名 生日 HKID.之後話我資料正確
佢同我講話佢地E家好忙 你會再收到一封email叫你再打另一個電話 不過唔需要理會 可以直接申請新
文件交左:
身份證彩色副本
廁板正本
銀行信(信用卡積分換野)
公司報稅表
出生紙正本(無話要..不過just in case 寄埋過去)
副簽(搵左老豆個工程師朋友 填左Ceng FSOE FIPlantE)

9月30號掛號寄過去 $39.4
之後就開始2個月既無聲等待......

去到就黎2個月既時間 終於頂唔順...
填左個enquiries 問下落....
之後就收到回信 話處理緊叫我等...

好..重點黎啦.....過左幾個鐘後 收到Lost stolen and Recovered Team 既信 話本舊BNO 正式取消左我覺得唔係巧合 如果唔去問..可能一世都取消唔到....
過多一個星期就approved..... 所以果然係卡係取消舊證到..
我都等左近3個月再次收到lost case個 ref no後先approve,但我明明之前已經收過一次
少少問題,你唔見舊證,你又知係bb相?出世紙無話要,仲要寄正本,唔怕沒收?
有影印本..所以知係BB相

會沒收真係無諗過
就係唔知點解,皇冠頭出世紙,結婚證書等,隔一段時間總有零聲個案,尤其是關乎父母嘅,都唔知點交代.....

你有影印本,相關護照資料有無俾報失組?另外申請時有無入到系統?
唔好意思 幫朋友問 朋友無Account
佢星期一收到Dhl message waybill no#
預計星期三派件
但之後上網查tracking發現份件退返Sender
打左去Dhl問 佢就話等多幾日會有新Waybill no
請問係咪繼續等就得?
唔該晒
睇置頂
睇到啦 唔該哂
其實最專業答嗰個係dhl,專業答案都唔信?
想問下enquiry你點問? 有冇provide之前lost and stolen個ref no.比佢?
我係報失後一直都無收過ref no.

enquiry 果到我就話等左好耐
說明番呢個係lost case 已經報失
lost case我收第二次ref no先正式取消到本護照咁
明明都係同一個ref no
唔知佢match唔到我個renew application定點
用左兩個半月先攪掂
好 我啱啱都send 左enquiry比佢地 等佢地覆
利申: 3/10 lost case
家母8月17報失到今日都未有REF NO...
(仲未批)
我都enquiry下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞