『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
已經搞左新apply
dhl 幾耐到香港到?
4 號 passport printed and sent
DHL話預計9 號到
你真係好心急,祝你好運!
我暫時只係有個香港電話既SMS通知7 WORKING DAYS到
唔知係邊度SEND黎
BTW佢分開兩份SEND係隔好多日定係都好接近既日子一齊黎?
有無人apply lost or stolen但完全無回音
9月跟程序report咗 電話都打咗 佢話會要多啲時間處理
點知一等就到而家
中途我有用enquiry form問過
但條友覆我話我無passport number比到佢
佢就無access to lost and stolen department
然後叫我直接apply
咁have you reported lost or stolen我應該填yes定no
隔左幾多日收到DHL SMS?
另外有冇巴打聽過超過4日冇收到DHL SMS?
2日
想問吓,親戚有本到咗期幾年嘅BN(O),
而家續期要當First passport處理,
系統話佢可能要面試,
係咪其實最後唔會叫佢去面試?
因為佢唔係喺香港做嘢
唔該
我前日printed and send, 到而家未收到DHL SMS
我apply果陣都見到有呢句
但最後乜interview 都冇
通常Hong Kong time 5-7pm 有sms
點INTERVIEW呀
屋企人都唔識講英文
佢打黎比我都死啦
笑左
可能面試咋
唔一定要面試
今日星期日又要等多一日
唔識英文你點樣review到bno架
Yes
要點樣review?
填份表ja wor
講同聽唔掂但填下野ok啦
英國應該主要用返護照號碼去存取,香港人舊資料又無全入系統,當要lost 時就要人手搵舊資料出嚟,而預算無乜人會十幾年都唔續,所以人手必定唔多,誰不知依家咁多香港人,都係報失去申請,搞到成個過程超慢!最大問題係,佢哋好似唔跟次序,有啲快啲,有啲好慢,無路捉!

有舊證最快,請盡力搵返出嚟,方便自己方便人!報咗失先搵返,俾返個護照號碼人哋,可能會快返啲!

dhl話好似 退還番去??
都係個名既問題
星期二寄文件去Passport office
星期四DHL Tracking話A yates 簽收左
但今日上網睇status 仲未見到receive啲文件
即係咩情況 心急人上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞