『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
BNO IS BRITISH
4. 去旅行用BNO寫咩國籍? 
British National (Overseas) 或 BNO 或 British 或 GBN
如果你係online check-in 或需要係網上揀國籍嘅話,請有得揀BN(O)時優先揀BN(O),無就揀UK/GB/British/Great Britain/任何代表英國嘅文字。

但如果佢問出生地呢
British Hong Kong
可能佢本係寫沙田
我online填出生地Tuen Mun
本passport 照寫返HK
British HK
有BNO資格而喺香港出生的, 當時係"英屬香港".
我個本係kowloon
應該等出年年頭公佈今年申請總數
你呢期真係好快!你個名應該通咗天,bc身份早已確定!
FAQ
有冇打算改?
係咪每一次續期護照號碼都會改?
最好嘅聖誕禮物,仲唔多謝你老竇!以後好好考順兩老!
攪掂

先網上報失,再收到HMPO電話確認姓名,出生日期,身分證號碼,話係搬屋唔見左,之後佢就同我講舊果本BNO已取消可重新申請,口爆ref number無email

之後網上upload相,全彩色影印 身分證正背面,特衰全本影晒,出世紙正背面,網上print HSBC電子月結單做地址證明,以上無比過任何正本文件。

因為舊果本個樣好細個,叫左護士朋友副簽,因為佢都係BNO,所以只交返有相果張表就得,唔洗佢影印passport

集齊晒就去寄speedpost 200幾蚊

我想改屯門
但佢應該跟返舊護照個出生地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞