『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
條友9up唔使理
事實而家無申請過就無機會申請返,不過唔知將來會點
BC係免簽,不過過關如果想快啲,可以預先網上填入境卡啫,同香港人揸特衰/bno嘅網簽唔同!

https://oa1.immigration.gov.tw/nia_acard/acardaddaction.action
你唔明?
有舊證永遠最快,呢度記錄係1小時17分!
我嗰份先啱啱到Coventry 等緊custom clearance
2 Returned to shipper LONDON-HEATHROW - UK 19:36

1 Shipment picked up LONDON-HEATHROW - UK 09:27

無啦啦return to shipper
你問清楚,佢係咪香港出世,寄咗乜嘢,有無報失?呢度有幾個話自己記憶有bno嘅人士,最終英國話佢哋只曾經有bdtc ,你親戚嘅case對佢哋甚有鼓舞作用!

CI唔係護照,簽發於非香港出世嘅永久居民人去旅行,通常都係中國籍,而除非佢之後申請歸化,再登記bno,否則一個非英國人如何申請英國護照?
Ci都冇歸化 點拎bno
睇FAQ
有美帝背後支持你,做乜要本爛鬼bno?你用埋特衰應該通行全球噃。
特衰就黎到期,原本想用BNO代替
同身份證大法同一邏輯問題, 加上當年拎住CI既人的確可以97前做歸化去拎BNO

如果97前有去做歸化拎BNO, 本CI上面係會有「註銷CANCELLED」, 但由於佢係一本旅遊証件, 最後一本CI理論上2007年6月30日起已全部失效, 97至07呢段時間都仲可以用本CI外遊, 而97後拎SAR 既話同樣都會蓋上「註銷CANCELLED」

咁成件事咪佢申請歸化後登記埋bno!咁佢咪係bno續期囉,同本ci一啲關係都無,仲寄咗多餘嘢!
CI 同 BDTC 係兩樣野, 當年既人就係因為冇得拎BDTC要搞到要拎CI, 至於佢個CASE 我上面個Reply 分享左, 應該對BDTC冇咩鼓舞作用

佢係冇申請歸化後登記埋bno, 佢呢個「註銷CANCELLED」係拎火車頭個陣蓋上既, 唔會同CI冇關係, 仲有文件上當然寄多好過寄少
佢有冇歸化cert?
不如我重新整理啲資料少少, 你地兩個好似有啲地方搞亂左

所以如果本被註銷既CI最後一次外遊紀錄係97前, 可能有機會因為邏輯問題當Lost case 拎到本BNO 返黎
都話左冇
唔係好信
尤其而家lost case要打電話等佢哋查record出埋ref no先會approved
以前填LS01嗰期可能仲有啲機會
最後逃生門
我覺得英國佬就算做嘢鳩都唔會鳩到咁
無香港出世紙同歸化cert,單憑一本cancelled CI會出BNO俾你親戚?

英國方面database一定睇到申請人以前係咪bdtc同有冇申請過BNO,唔係幾信會咁鳩
佢上星期收護照, 前後一個半月
所以一開始我都叫佢打定輸數蝕錢比英國, 點知比佢成功拎到返黎

個CASE 我就打左係度, 而且成功埋, 所以你地自己判斷啦
上個po忽然咁快1001
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞