『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
我老母本野入面included child D資料都同我依家一模一樣 (名同id number)
老母舊果本紅皮 想問下佢果本2005年已經expired左 係咪唔洗幫佢renew 我都可以用佢舊果本黎做申請?
佢本舊BNO寫住nationality係British national (overseas)
係咪都申請得? 我未apply新申請 因為都成千幾銀
只係興奮太滯 先問呢個問題
佢approved左我就心安哂
lm
我覺得FAQ入面
應該quote下我對呢條問題嘅答法
Which is your passport issuing authority?

其實條問題好簡單

1. ,,or
2. Other

而你個本野係

你覺得有無喺,,or入面出現過?
有你就選1.
無就選2.即係Other

佢SENT出後有SMS比你
佢話U SHOULD RECEIVED WITHIN 7 WORKING DAYS
你可以一齊續,或者任何一個各自申請先。暫時嚟講你係有資格去申請,所以再申請係無問題!不過確實認真唔抵!我記得以前曾經有人因hmpo拒絕佢,而去申請覆核,但佢唔可以唔同你,你確實有證據在手!但詳細要爬文,或有關巴絲睇到上嚟答。又或是去投訴之類。

另外你當初申請時係點答系統?係唔係lost case?佢有無叫你寄舊證?入資料時用伯友護照資料入?我好想知道你除咗無寄伯友本護照外,有無邊度,令佢哋查都唔查,就直接拒絕你!尤其是有好多case,都有再問父母資料,從而搵返included child資格,包括多宗用身份證大法嘅lost case!

如果你步驟無錯,只係無寄護照,而令申請失敗,好明顯又一個漏洞,亦引證我以前估計,佢哋續證唔查舊資料,直接用現有資料入機就算,舊資料不作處理!

咁以後doc要加返,如是已知included child,必須寄回舊證,否則有機會因資料不足,而佢哋懶用查證,而令申請失敗!這非常緊要!而且included child資料好可能無數碼記錄,唔容易查證!伯友本證已是電腦印製非手寫,都搞成咁!
sorry 巴打 認真唔太記得當初點禁個system
除左老母本舊bno之外 其他都齊
我出世紙正本
特衰bno正本
老母身份證彩色影印
副簽
地址證明正本
解釋信有咩交唔到
就係最重要果樣你冇寄
HMPO REJECT 咗你個申請所以要比多次錢
啱啱幫身份證加名朋友用補簽&自簽改名契成功續期,唔需要宣誓/搵律師,可以改一改關於改名嘅教學。

「如果你身份證18歲前曾經加名,你只需要自己補簽一張改名契。改名契見證人可以同時係BNO申請表副署。樣本如下:

Deed of Change of Name

I Yat Sum WONG of 100 Address, NT, Hong Kong have given up my name Yat Sum WONG and have adopted for all purposes the name Chris Yat Sum WONG .

Signed as a deed on 10 October 2033

By the above named
[APPLICANT SIGN HERE]
Chris Yat Sum WONG

By the above named
[APPLICANT SIGN HERE]
Yat Sum WONG

[WITNESS SIGN HERE]
in the presence of Ming LAU of
200 Address, Kowloon, Hong Kong.
字體建議用 Palatino Linotype,Windows 內置。
其實點睇佢reject左...?

其實冇寫架啵...
究竟我係base on依家個apply去re submit定係申請過.. 好煩
我嘗試入系統測試有關情況,幫助你記憶一下。你答你有無英國護照呢題答無?跟住會歸類你首次申請,然後答三代問題。如果你有答母有英國護照,會叫你入護照資料,你有否輸入有關資料?如果有入,唔會查你祖父母輩資料,會要求入個人其他資料,但原來入父親護照資料,都會繼續問再上一代資料,即母系資料更重要!

好,到叫你寄文件,應該要求父母出世紙同結婚證書,不過你無所以寫信解釋?並交伯友身份證副本代替?另有無叫你寄舊bno?

如果你有提供有關資料,而佢哋無翻查,問題在佢哋,但如果你入資料時無提供,就有可能只睇表面所寄文件而拒絕你。但如果有入,就無理由搵唔返你登記記錄。另外留意現時webchat 質素參差,有啲好有耐性,但有啲表面睇完系統,見closed file 跟住耍走你!

其實你webchat 追查無用,要直接搵返批核個PE先可以繼續問相關事宜,或是寫電郵佢哋,等你個PE答返,先知道後續可否再覆核一次,當然可webchat 問吓點聯繫PE,或有無投訴/覆核方法,或問正式聯絡電郵等,而再求證可否寄返本護照繼續。
依個contact us連結,唔知有無聯絡方法?你可能需要提供伯友護照影像,去證實你合乎資格!可能要詳細解釋下點解無交呢本護照之類,總之努力嘗試問,除咗俾錢再申請問佢有無其他方法等。
好似之前係冇填老母有BNO
係咪GG
睇返老母本BNO個issue date 又好似有...
如果有填,佢應該會要求你寄返呢本bno!咁你點處理?如果無問你攞,會唔會真係無填過?而你關於伯友個人資料相關題目,有無英國護照係答No定I don’t know ?Yes係要求填返號碼同到期日。你填咗乜,無提供乜,絕對影響咗個批核,加上佢哋唔會再進一步查伯友舊料,咁佢就話你無填報或錯誤填報,咪影響咗個結果,如成件事佢哋無犯錯,好大機會你要重新做過申請!所以你諗清楚,睇返我問你嘅問題,有無做齊嘢,證明佢哋有出錯,相對開返file做都有支持吖。
真心唔記得... 打定輸數重新申請算.. 唔記得cap低做過咩. my bad
兩手準備啦,盡力搵返對口人,禮貌地問清楚發生咩問題,可否補返舊bno。如果最終唔得,起碼知道返邊方面做漏咗,返嚟報告提醒以後申請時要注意,然後再申請時留意要填返正確資料,相信你最終一定攞返新bno!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞