『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
你本野有無寫UKPA UKPS IPS HMPO先
無咪other囉
我係passport office hong kong都揀other
chur完未...係睇到唔同字...有朋友續期唔駛查家宅跟住發現揀option 1要既文件同個fd一樣,咁咪以為我揀other係錯先上來問一問...而家肯定知錯拉追擊左咁耐...諗住呢度搵手足firm下就咁....唉...唔信連登仔女都唔會特登係度問拉下嘛....我問得太白痴對唔住...放過我好嘛...
我都無追post
撚有追擊你咩
好得閒check住你有無比人屌?
你問咩我咪答咩囉
拿拿聲比錢寄野好過啦
Bno每日平均千人批出,申請人數唔知。
其實doc有寫,FAQ亦置頂咗!

揀1確實係交少啲嘢,主要原因係有關資料係由hmpo多年儲落,所以相信格式等跟已有標準儲存,而PE只要入系統翻查,一目了然!加上相關申請人應該以當地人為主,一般資料都應該相對update並合乎格式。

但舊bno資料由當年入境處負責,有關資料格式相信有所不同,而當年資料亦未有全部正式儲入系統中,變成中間需人手處理,相信為續證時,無需於舊資料中找回申請人個人資料,所以當新申請統一查問三代,亦要求交出有關資料文件,以便利重新輸入系統,其他非hmpo或其前身發出嘅護照,亦以相同形式處理!而點解有舊證快咁多,咪應該利用咗舊證作主要背景資料入機,只需驗過為正本,亦實核咗申請人正確(如副署),如交齊其他個人文件如出世紙,未必再查原有記錄,所以一般可以好快批出嚟。

由於每個人背景唔同,選項1有機會要求更多文件,尤其是included child嘅lost case!亦有因為無副署而需補交,並轉為紙本處理,相對時間長咗亦麻煩咗!由於部分人為免麻煩,貪方便而揀咗選項1,只能講風險自決,後果自負!當然誤選嘅人亦大有人在,實際上除咗時間可能耐咗麻煩咗之外,唔會因此而拒絕申請嘅。
hk post 話已送遞,但英國果邊仲係叫我send the forms
好不安
佢哋收到仲要人手轉等一等
唔好意思
本BNO過左期又唔見左
請問可唔可以攪番本新既BNO?
睇一睇doc,保證你掃清心中疑慮。
如果你有追文, 應該會知道由HMPO > DX > DHL 係需要兩三日時間
但我用speedpost 3號朝早寄 琴晚8點已經到英國 d時間好飄忽..
我咁就郵局掛號 8日到左
其實我都一月要飛
用DHL啦
快到癲
我3號total寄左3個申請,我同我媽同一份寄speedpost,另一個fd一份幫佢寄掛號,speedpost個份琴日簽收左,掛號個份今朝先轉左做出發去往目的地
係,希望你都過2日批
岩岩第一次用BNO兜完一轉返黎,感覺良好,出入境相當順利,冇遇上任何阻滯
咁快我份野係咪岀左事...
副簽係咪寄返個3頁form同埋彩色影印幫我副簽個個人bno彩色人樣個版就ok?
印要填野果頁就夠
如果副簽人渣BNO 唔洗影印佢Passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞