『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
LOST CASE 係比正常LOST
唔係比身份證大法同SAR
明明星期四睇HK post話已經送遞 但今日都未收到”Document received”既SMS/email 係咪真常
正常要等1-2日 何能星期六 日唔係工作天姐
隔三四日先轉RECEIVED係好正常
係,好多嘢都預計唔到,佢哋唔搵舊資料核對,結果有啲人申請被拒絕,我相信有啲cases係有爭議性,可以覆核,不過點搵個覆核途徑,仍要摸索下。感謝你分享經驗,希望你今年內有好消息!
因為搵到嘅舊資料,應該有齊舊文件影本,不過如果自己有獨立一本,會容易過included child嘅,因為唔知點搵父母嘅名,已經一大難題了!
睇黎應該無睇過你堆文件
有同學係eu領證
bno變bc
無回音
但係照佢啲問題答
佢就default咗係lost case當係renewal
然後就淨係交好少嘢
webchat畀咗個電話我打去
然後條友話無收到reference number就唔可以申請住 叫我report多次lost(明明lost team話可以照申請佢哋個個講啲嘢都唔同)
咁我就report多次啦 諗住又要等一排
點知十分鐘後就send返reference number俾我
好難捉摸呀
問多少少巴打係咪當lost case>renewal adult
passport咁申請 交好少文件
定係first passport咁要交晒出世紙呢樣嗰樣
講多次,有舊證最快!!!
文件交到就交,交唔到寫信解釋!唔好貪方便,用lost case去做!咁會影響咗真正lost cases嘅人,依家積壓越嚟越多,有啲等超過兩個月了!

首次申請雖然話要交多啲文件,實際除個人文件外,父母較為次要,除非係included child,否則補封信解釋交唔到唔難吧!有舊證快嘅幾個鐘,lost case慢起上嚟足兩個月,自己揀風險!

除咗後果自負,唔好累街坊!拜托!
佢哋應該一早搵咗出嚟,諗住叫咗你直接申請,就直接交資料去申請組度,因為太多lost case,就做唔足個通知程序,而且唔同人答,永遠唔同答案!
唔好意思巴打有少少唔明
我去apply for a passport嗰網度跟佢啲問題答
system就出咗叫我renew passport
結果就交好少文件 完全唔洗出世紙同父母資料
我webchat問佢 同佢講咗我本passport唔見咗好多年都無續
佢就同我講啱架喇你跟lost case做啦當renewal咁 system叫你交乜就交乜啦
但佢地又次次唔同人答唔同嘢搞到我好亂
咁我係咪應該唔好理佢照跟first passport要嘅文件寄俾佢
寧願預備多啲嘢好過預少?
system 叫你交咩就交咩
係你答啲問題
佢地system backend 已經就你所答既答案做左要交文件既篩選
佢叫你交啲乜照交就得
唔駛做多餘嘢
但樓上巴打又話我唔係一般lost case會阻住條隊
6號轉printed and sent
到e+仲未有速遞短訊
隔左星期六日喎ching
有ref no即係已經變返正常lost case啦
感謝巴打
但都係好奇怪點解無咗本passport交嘅嘢反而仲少過嗰啲有本舊passport寄去嘅人
係咪因為我report lost嘅時候佢地已經搵返個file出黎所以申請組就唔洗睇咁多文件
總之你跟系統,佢叫你點做就點做,要你交乜就交乜,交唔到就寫信解釋,唔好交多餘嘢!亦唔同同人比較!只要你唔係特登報lost,就照指示做!

實際所有人理應以renewal嚟做,但佢哋以前應該無倒舊資料入系統,變相利用新申請形式去入返申請人俾嘅資料,所以系統要求多啲係正常!renewal 係系統已有齊資料,所以有啲資料核對就可以批,情況好唔同。但由於每一個背景唔同,系統如果直接分配你去renewal咪照行囉!其實無嘢更重要過你本舊證!因為呢本嘢咪實際上已代表收集咗,你bno國籍要求有嘅資料,根本又唔需要再提供。不過系統點分配,暫時未摸出道理,你交咗指定文件,佢唔會有所為難嘅,就算要補我相信你到時亦可以交到,好多時要再加料,係無舊證寄去嘅,或者交錯文件,甚至交正本文件啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞