『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有幾樣嘢要攬清楚先,ci唔係個重點嚟!

首先佢係咪真係完全無做過任何bno嘅登記?包括有無中身材大法?另外佢聲稱無做過歸化,即係大陸出世?會唔會佢無獨立bno而有included child形式登記咗?會唔會係誤認自己本唔係ci?

點解話對之前聲稱有bno但最後hmpo 話佢只係bdtc嘅人有鼓舞作用呢?咪就係正正一個不合資格嘅人,都能批出囉,當中包括錯認為其他合資格人士,如果呢個真正合資格嘅,走去續證,而被拒絕咗,咁個錯誤係幾咁大!呢啲最最懷疑出錯位巴打,當年直情收到一份他人嘅文件返嚟,究竟係佢自己記錯,定真正hmpo搞錯?如果你親戚咁都得,咁呢度咁耐,曾經被拒但又記得自己係有bno嘅,就可以重拾信心去同hmpo覆核了!因為佢哋於核實英籍身份上,有絕對出錯可能,佢哋個舊系統根據咩嚟作身份記錄,根據維基連結搵到呢樣:

https://web.archive.org/web/20080606065534/http://www.publications.parliament.uk/pa/ld199900/ldhansrd/pdvn/lds06/text/60606w01.htm

即係話當年bno舊資料,只以姓名作存取!咁會唔會有錯嘅機會?會唔會批俾不合資格嘅他人,而拒絕原合資格嘅申請者?呢樣亦解釋到點解lost case咁麻煩,雖然文件要求少,但背後搵舊資料要費一番功夫!
你係原有bc?定係可繼承嘅新bc?
Webchat
睇錯wechat

你呢個對於BDTC既既鼓舞係假設HMPO行政上出錯,但我係用邏輯推斷返佢拎到BNO既可能性only,所以我唔覺得對BDTC有咩幫助
佢哋係聲稱自己有bno,但hmpo查唔到佢哋有而拒絕咗,話佢哋只有bdtc!

你邏輯無錯,但lost case背後要有本舊bno記錄,呢個一定要有護照號碼同發出日期,仲要對名!取消舊嘅先至發本新嘅。所以如果無相關正確記錄,hmpo唔會去發一個人嘅bno護照,我話佢行政出錯只不過係其一個原因,亦有可能有其他原因。事實上sar可以查出個人嘅護照簽發記錄。有人嘅記錄係,有本護照發出咗,但申請人無去攞!

講真你親戚嘅case,絕對可以深入研究!其實對任何人都有幫助。
我意思係個bc係咪突然發現父母有,而繼承返嚟嘅新bc,照睇你即係有舊嘅,續證啫。
我唔想再深入探討呢個問題.. case 我就寫左出黎, 其他你地自己諗

總之 100%冇申請過歸化, 從來冇擁有過bno, 就係咁簡單, 我諗左好耐唯一解釋都寫左係上面

同埋唔該加密返少少資料 我唔想cd-rom乜鳩都睇到晒然後亂咁外傳
BNO寄到香港後被DHL Shipment on hold是否正常?
睇置頂⋯⋯
有無人知拎CI 會唔會都係有權拎BNO?
想知用過廁版入境台灣, 轉用BNO 有無影響?
SAR都唔問
FAQ依家仲置頂埋添.....
其實身份証大法個度, 11歲以下除左當年同BNO 一齊申請之外,仲有咩方法係正常情況下拎到身份証? 冇既話咁點解釋個啲人當未滿11歲拎到身份証
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞