『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
你寄空郵掛號?
我都係hold住左係出發往目的地成個星期
之後突然間轉左已簽收
感覺上,每個月20幾嘅寄,總有慢件情況,有時夾咗星期六日唔工作,搞到慢過掛號!或是係所有件齊齊慢,掛號搞到平均三星期添。講真想快,搵速遞公司fedex/ups,都係兩舊幾唔過三舊水,一樣使命必達準時抵步,再有錢咪dhl,錢俾咗落信譽上。

早幾個月我仲推薦速遞倒不如speed post,價錢相宜服務差不遠,但一慢件可以幾星期,咁不如寄掛號算,正常係唔慢嘅,想快就速遞。不過對比有啲批成兩個月或以上,慢一兩星期其實都唔覺嘅,又唔係急住用。

風儉由人 風險自決
呢邊就睇有無機位,嗰邊睇部車有無位。
我寄speedpost希望下星期轉已簽收啦

lost case,日日上網check足6個星期,等到今日終於都搞掂喇
Ask someone to confirm your identity

邊到搵副簽..身邊都冇人有
問下同事朋友有無人揸外國護照
上司?同事?
如果當事人細個去過旅行其實係咪一定拎過bno?
問緊
同事100% 冇 上司更加冇可能 因為我準備離職
有時d野只係唔方便開口
真係好難冇,舊同學肯定一大堆有bno啦
問緊個申請成功既FD
佢又係同我一樣 但佢照寄 冇副簽成功左
如果有朋友揸緊有效 bno,
就算唔係專業人士都比佢副簽左先啦
佢呢句我唔明

If the person confirming your identity doesn’t have a UK or Irish passport, you also need a copy of their passport’s photo page.

唔係UK 都可以照副簽 ? 剩係證明有我呢條友存在 同埋張相係我 ?
歐盟,英聯邦國家或者美國護照都可以做副簽(有咩國家就再自己搵下),不過要彩印埋幫你副簽嗰個人既護照資料頁,如果係揸英國或者愛爾蘭護照就唔洗交
搵到個去緊旅行既朋友幫我
我仲以為一定要手持BNO/住係英國既先幫到我
其實doc已經寫得好清楚
正確!除咗特衰!
唔係呀,兩張都係近期影
希望啦 我係驚佢寄失姐 等下都無咩所謂
我幫屋企人副署 (我地唔同姓
我只係有BNO, 唔係專業人仕, 我屋企人仲要係LOST CASE..
等左6-7個星期, 早兩日批左了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞