『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

都幾快手
仲未收到DHL SMS
Up唔到圖
琴日話收到
今日已經處理緊
如果CUKC 平權應該會有得睇
我都分享下 唔知自己有冇BNO 用身份證大法估自己有
去左report loss 叫我打電話過去 打左幾次都打唔通
email send左名 出生日期同id過去
後尾覆返我叫我再打去 又係打極冇人聽 之後拖下拖下冇左件事
過左半個月到 琴日突然收到成功cancel同ref. no 電話都唔洗講
btw, email寫到明係first time adult application 有預感要交多好多資料
不過都照搞 一陣就去影相
今日終於寄番黎
岩岩好用左一個月時間
成個過程最錯就係用左speedpost 寄左兩個禮拜先到
人地空郵都快過我
手機影最快捷便利
我當時揀咗FTA
Lost case6-8星期,現有大把人超過8星期仲等緊,做乜寄正本特衰呢!
你嘅bno係因你香港出世,與父母有無英籍無關。
我申請果時好快就批, 諗住唔好浪費紙張所以唔想影印....貪方便....
岩岩話聖誕唔去啦...新年應該批到了吧....我話應該有啦.......
speedpost 22/11寄
岩岩DHL送到手
唔該哂有份寫doc既手足
話口未完就收到
想問dhl係咪唔會知幾點送黎? 平日要番工屋企又冇人
我咁理解,你97前香港出世嗰刻起已經係BDTC,後來申請BNO passport先轉咗做BNO,本身已經是british何需歸化?

而家你嘅問題應該係find out你老豆老母生你家姐嗰時佢哋是否british
傻嘅,香港出世歸乜化呢!直接已經英籍啦!無bno前攞bdtc,跟住跟政府分批登記bno!
根短訊連結改,或者打熱線去改到你喜歡嘅時間或地點!
只要你老豆或老母喺你出世嗰陣係永久居民(不論國籍)
而你係喺香港出世
你就係BDTC

Section 15 of British Nationality Act 1981
(1)A person born in a dependent territory after commencement shall be a British Dependent Territories citizen if at the time of the birth his father or mother is—
(a)a British Dependent Territories citizen ; or
(b)settled in a dependent territory.

錯 如果你老豆老母喺你出世時已經喺香港定居,咁你出世嗰陣已經係BDTC

from Wiki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞