『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
我都係過左十幾年期 第一次續期
好彩咋
但你有無寫信解釋?
請問如果我唔記得細個有冇, 但父母有bno(已遺失),唔肯定有冇加自己名.. 可以點搞?
身份證大法
中曬就sar曬3個人
無要求
其實你既然帶兩本出去,咪到時邊本免簽到就用,就算佢話原本嘅要簽證,即時攞第二本出嚟都無問題!呢啲好多旅遊達人分享都有寫,尤其是啲IO當特衰係中國護照,攞bno出嚟就係英國護照。只要本護照係真嘅有效嘅,你點使用都無問題。

使用秘訣就係膽大心細臉皮厚!以後揸住兩本,點樣試點出入,等你報告啦。
我寄過去果時,信封面冇寫application reference ,有冇事架?好驚
無pex no?
裡面文件有無寫?有無舊護照在內?
入面好似都冇寫,有舊護照係入面
咁大意,我係郵局寄,寫錯地址B 寫左8
咁,佢提番我添
其實應該每張文件都要寫,而實際佢俾個地址都有pex no在內,要特登唔寫其實都幾難,不過你有舊證在內,希望拆件scan文件時,籍你本舊證而搵返個pex no出嚟啦!你依家乜都做唔到,等消息囉。
副簽form有PEX號碼
你唔係跟tracking 網個address寫咩
要交正本嗰堆點寫係上高呀
我柒咗🙈🙈🙈🙈
其實係咁既,我幫埋老豆老母申請,咁個地址就係用佢tracking的地址,冇留意到入面有pex no,所以老豆老母果份我跟咗自己application的地址寫咗咗信封
btw其實扣扣埋得24頁可以用, 早知果時比多少少
我會用鉛筆或者告示貼,基本上除咗地址證明,全部彩影副本,直接做文件時打埋上去!
你裡面文件無寫pex no會麻煩啲,不過你裡裏有無分開夾好?仲有無pex no寫咗裡面?如果都有副署表,咁都有pex no可以跟。其實外面無寫齊pex no係可以嘅,因為都會交同一pe批核,無需要擔心太多。
我今朝寄既,食食下早餐諗起呢個問題,返咗去郵局撈返果幾份野返嚟,返屋企再慢慢諗清楚慢慢填,之前太心急了。但冇咗百幾蚊郵費
淨係lost百幾蚊郵費算執返身彩囉
ems嘅話架貨車走埋你就要去九龍灣/機場救件
其實你撈返,即場寫返pex no於封面上,俾返佢咪唔使再俾郵費囉。又或者問準佢,打開份件,寫返pex no落文件,即刻俾返佢,都應該唔使再俾過!其實如果一封寄去,封面寫齊三個pex no已經無問題了,唔好心急而影響判斷,你改完,今日搵返之前幫你撈件個郵差,睇吓使唔使再俾過錢。
佢都有提過即場填的話唔駛俾過錢
但我都係想返屋企冷靜下諗清楚
https://www.hongkongpost.hk/tc/faq_support/mail_tracing/q6/index.html

我可以在投寄海外郵件(包括掛號郵件、包裹或特快專遞)後,要求更改收件人資料或退回郵件嗎﹖
郵件投寄後,必須派遞往其指定的地址。即使由可證明寄件人身分的人士提出申請,郵件一概不得取回、截留或轉寄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞