『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
push
又快返
再上個POST兩星期
幫老母續完發現佢bno寫錯左佢身份證號碼
依家都係等下政府有咩公佈先可以再講
今晚睇晏咗,就已經轉新post了!

BTW,FAQ已更新,又睇吓啲重複問題會唔會減咁啲先!

感謝希巴
父母90年代換bno先歸化
利申 父母70年代黎香港
WEBCHAT
咁你有冇拎過ci? 你地係一齊歸化定係你本身香港出世?
我香港出世
想問報失完收到we need to speak to you果個email之後
係咪一定要打長途過去?
我好似唔知邊度睇過可以就咁覆email比d資料佢就得
有無巴打解答下
打過去
我老豆55年香港出世,即係就算我而家已過21歲,都可以世襲cukc? 假設成事的話
同問 我老豆1960香港出世
到時先算喇
Agger 而家都只係傳有機會,十劃都未有一撇。加上呢度無人係英國內政部,唔會有人答到啲未知或未確定嘅事
轉自Jacky Lim 林鴻達 Facebook:

為防啲 #大一統主義 #中華民族 上腦嘅香港傳媒報導 & 根本唔撚識what is British Nationality 嘅 #共諜熱普城 #風向黨 鳩吹「廢老專享」 製造恐慌或搞分化,我簡單歸納講解:

1. 假設英國內政部確定以 Citizen of United Kingdom and Colonies (CUKC) 轉變於1983年1月1日為界 (法律上尚有1961年或1971年兩個年份).....
2. 在不遲於1982年12月31日於香港出生或歸化入籍,符合 CUKC 資格,可以轉變為 British Citizen (BC);
3. 承2.,其子女可以繼承其 BC 國籍,但到個孫除非在英國出生,否則未能再繼承 BC 國籍;
4. 1983-1997期間於香港出生的,除非因為父母符合第2. 的情況,否則基於國籍法及現時所公佈的情況,暫未能符合資格成為 BC;
5. 梁天琦、楊匡一類 Cases暫時未有解決方法。

第 4. 及5. 的情況,需要另外行動去爭取,但相信係會有解決辦法,道理及道義上我哋唔會放棄。

法治原則,現階段就係只能咁樣處理。講求法治兩個字,呢個MOMENT 真係唔可以ASK FOR EXTRA,否則同 #共产党 #有著數就一國無著數就兩制 #亲_港澳台不包郵 有乜分別

參考下..
大家申請續證時,極不建議因為想交少啲嘢,而走去report lost形式去做!由於報失需通過另一部門人手處理,因此會加重有關部門人士負擔,而且會影響其他巴絲嘅整體批核時間!現時部分lost case巴絲已經等待超過8星期,而且人數越嚟越多,估計因申請人數大增,而會進一步惡化!由於正常lost case 申請應為少數,因此負責部門人手應不太多,因此處理時間亦已超出以往平均一個月。其實正常申請都無需擔心太多,唔知嘅咪答唔知,交唔到嘅文件寫信解釋,總好過走精面而累街坊!雖然話後果自負,但既然影響其他人,點解唔正常去做,有舊證,永遠快好多㗎!
比個親戚寄本ci過去成功拎左本bno返黎
如果舊bno有寫BDTC, 同CUKC有無關連?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞