『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有無收到reference number先去申請?
LOST CASE 係比正常LOST 重係有效護照用
點知你地用黎十幾二十年唔續嘅BNO先得
咁又真係LOST左
寄唔到本已失效BNO比佢
呢幾個月已經做慣做熟
死喇我都係咁
但未寄嘢俾佢
renewal要交好少嘢我都覺得奇
不過都祝巴打你年底前有好消息收到聖誕禮物唔洗再交其他嘢
到時報個捷黎
我都係咁
之後過多2個半月佢再用另一email再send多次ref no.比我話成功報失舊護照
再過2日先批我本bno
HMPO : BNO 要搵舊嘢
HMPO STAFF 一見到From Hong Kong 已經no eye see
我諗由16年開始都做習慣左

我身邊幾個同我自己都係16年申請翻
係咪d唔承認雙重國藉既國家轉用bno時入境會問多少少野?
即係台灣呢d?
台灣揸bno同揸特衰冇分別
都係當你香港人咁處理

其他唔知
但用過特區入境下次轉用bno好似會問你野?
上個月先去完, 對上一次係5,6年前渣特衰入境, 今次渣BNO.
一句野冇問過.
其實好多國家都無理嘅,至於台灣,佢哋主要用身份證號碼作主要記錄,所以你用唔同護照時,佢會知道,至於問唔問,佢哋係有權問,但你答返佢,佢亦唔會有乜為難你。至於答案係到期,定唔見咗之類,每個人都唔同,總之佢哋一般都好熟悉,而台證資料對應護照資料就可以了。
終於收到DHL SMS, 本身諗住到十點都冇料到道去webchat問
1/2 weeks 搞掂 好快
Dhl仲未
Send message 比我
你幾時轉做printed and send?
9月17申請,終於到手
Lost case分享下,要我提供既資料唔多
•身份證彩色影印本
•已剪角既BB相BNO
•香港特衰正本 成本寄
•銀行月結單地址證明
•無副簽(有寫信解釋)
然後慢慢等

一批左就所有野都好快,一次過寄哂2份郵件
今日所有野都收齊哂
父母離婚除左寫信要唔要離婚證明?
上星期五
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞