[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#115

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
硬係唔敢
點知假定過期幾世嘅嘢
新入po如果有錯講聲sorry先
見第一頁個loreal list好似唔齊(個人發現少咗Maison Margiela)
雖然買前fc係個人責任
不過擺曬好似方便大家避免不慎中伏
不如跟字母順序排曬所有brand名查起上黎會方便啲
我都沙漠,日版nivea藍罐再溝油救咗我唯一一樣長期用都work
因為佢極平,大罐都係600-700yen,唔啱用最多搽手手腳腳
多謝提醒

當年整理成個表嘅絲打們唔知仲有有冇喺度出沒
應該係有無多過100ml嘅液體?
買粉狀,唇膏都係dhl
香水同toner佢就用左shkynet
我之前係咁
各位絲打 我想買眼影但係唔知買咩好 求請教
想買一盒簡單4色眼影 趕返工冇時間9揸都靚嘅

而家有:
Tarte toasted 12隻色 要用好耐時間先化得好
Excel 4色 有兩盒大地色 好似淺色咗少少
UD naked3 我知係L’Oréal 但係好耐之前買 冇乜點用同埋唔識用
一堆colourpop 單色 唔係好識襯色 最常係lala+amaze+dgaf 但係而家已經乾哂

以上嘅眼影 我都有用nars eye primmer打底 但係隔4個鐘到 啲眼影就會溶落眼肚到 下眼線會黑咗一達 (唔知點形容) 好污糟好樣衰

想問吓有咩眼影係唔會咁溶法 利申大油眼

睇緊
Tf honeymoon
Tf disco dust
Ct pillow talk
Ct 藍色嗰款聖誕限量版

其他牌子都得 求各位絲打意見
Maybe
其實兩個office隔兩條街only
不過收到就算啦
新item開心使用中

未到個兩批希望聖誕前有
我會揀honeymoon
濃又得淡又得

覺得disco dust同pillow talk有少少似
有冇試過baking??
覆錯?
仲有幾枝TO未用完唯有夜晚喪搽
factiv b5有排先補貨
眼影有得bake?
覆錯
想覆廢j絲
Becca highlighter 好高質
不過好易碎
利申碎過兩粒之後無再買
本身想要中間嗰粒嗰隻色
諗左好耐買咩牌子好而家一次過滿足五個願望
中間隻色colourpop hippo好似有啲似
買highlighter會買上癮 睇住自己啲五官變立體真係好開心
我以前唔用依家係發光機
今年最快hit pan嘅化妝品都係dior(之前買的) highlighter
我都會揀honeymoon
4隻色都係好易用 真係好易Blend
一年365日都用得
入面跟埋兩支掃仔 趕時間上黎 用個兩支掃都Ok
再唔係拎埋出街都得
Honeymoon求教學
我成日覺得會好濃妝
所以唔敢用
其實之前我有用張立場既圖去代替而家呢個post置頂個張 但唔知點解前2個post開始又用番呢張
我喺ptt到睇到話honeymoon全部珠光色 有啲難用
係咪因為太乾?我以前塊面乾到龜裂一揸保濕野就會好吉有啲痛咁 但揸耐左就會無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞