[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#115

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
*sudio
sor auto correct
著晒火
我自己溝油卸妝,但我唔推荐用橄欖油同椰子油(依兩隻油係幾comedogenic),除非你係完全唔爆瘡既人啦。

我會沖涼前用油捽融啲化妝->用熱/暖毛巾焗塊面焗1分鐘左右->用毛巾抹左啲油去。你想既話之後可以用洗面膏洗多次

你上網search下oil cleansing diy,參考下佢啲formula,然後iherb買油溝(我見florihana都有,不過未買過)。我用castor oil + jojoba oil + tamanu oil黎溝,因為我自己係油肌,我溝castor oil既比例最多(50%左右)。

網上睇既formula有啲會教你加essential oil,如果你未試過唔知自己會唔會對essential oil敏感就最好唔好加,因爲其實好多essential oil用喺皮膚上面係傷害大於好處,好容易令你敏感。如果你真係想加,就要做足research睇清楚個用邊種 + 加好少就夠(因為essential oil係勁濃縮!我溝一枝淨係用一、兩滴茶樹油)。有關essential oil,我推介你睇Dr. Dray發
(off topic如果護膚知識除左Dr dray外可以睇Lab muffin同Kenna whitnell

不過,自己diy整護膚品有一定風險!!!例如對某啲成份敏感/因為冇防腐劑過左期都唔知,所以風險自己衡量對我黎講因為只係卸妝,所以我唔太驚,同埋我覺得都卸得幾乾淨

至於如果你想買現成,我冇留意開俾唔到意見你
PayPal有冇試過?可能work?
我冇用過,不過一睇就覺得係搵笨gimmick野你諗下,舊過濾得丁屎咁大個,沖涼又用咁多水,可以用得幾耐護膚更加唔洗講,搽body cream仲有用啦
"按得耐會刺激皮膚底層,會爆瘡" 我覺得假

按完爆瘡,一係
1. 手污糟有菌所以爆瘡 -> 姐係唔關"按得耐會刺激皮膚底層,會爆瘡" 事

2. 本身皮膚咁啱狀態唔好爆瘡(生理期/荷爾蒙失調/作息etc.) -> 姐係唔關"按得耐會刺激皮膚底層,會爆瘡"事

3. 隻護膚品/油問題搞到爆瘡 -> 姐係都唔關"按得耐會刺激皮膚底層,會爆瘡"事

總結:佢唔識野/鳩up
本身自己敏感底 好多防曬又有酒精 物理防曬又好笠 買極都搵唔到啱用
我都係
岩岩試左clinique物理防曬好乾
好難搵
Avene spf30個枝唔錯
ezskin個陳皮都有推呢枝
用過一枝覺得都夠潤唔焗唔致痘

不過我近排係用緊curel
cream個隻面部防曬
呢枝焗d 但潤好多
利申食緊a酸
spf30成日都驚唔夠防到曬
請問係咪呢支
其實平時係室內活動spf30係夠哂
驚嘅話情願係出門帶埋帽口罩外套
spf越高對皮膚負擔越高
係呀
原來仲有人識佢?
算數啦絲打
呢d人隨著時間現哂形
係估唔到佢on9得咁緊要啫
仲好串回覆fan 話goodbye, 圖
但又要串又要轉軑唔知係咩玩法無恥就是無敵

同埋藍絲7開真係有條路...
喺香港事件以後就發生佢個仔揸住假JJ事件畀人話批評佢
然後佢就話批評者'butthurt' , 甚至用具荷拉自殺同佢個仔拉埋一齊講
外國人一致屌爆佢
仲上左buzzfeed news https://www.buzzfeednews.com/article/tanyachen/backlash-to-mom-influencer-goo-hara-death-defense
睇埋佢具荷拉果單
我覺得佢人格好有問題
睇左堆有關佢2000年來嘅新聞
好似唔係藍底?
兩公婆都係土生土長香港人
yesasia基地係香港
但一直主要發展北美果邊業務為主
佢d產品質地係咁最大缺點
咁聽落同網上新聞係吻合
總裁兩公婆個人立場就唔知啦
出咗門口影唔到比你睇圖是google的

個樣係gel,用落係好潤嘅gel,有點難想像暫時用咗兩晚,起身嗰陣感覺良好
等我都買來試吓先,呢排真係乾到成隻腳都係蛇皮
matcha用咗幾日,即刻想入多隻嚟試,好好用
諗緊下支要turmeric定acai
有無邊隻body lotion潤得黎又快吸收?
用勁熱既水沖涼d皮膚龜裂
天氣又凍想搽2下就吸收晒
有冇邊隻護髮油/精華油推薦?
岩岩電左曲髮個髮型師話洗完頭要搽啲精華油等佢keep得好啲
屋企用緊韓國好平個隻Mise en Scene
但唔知夠唔夠好 想知大家用邊隻多 (髮尾都幾傷好乾)
用緊napla油
我係卷完之後搽上頭髮

睇緊一隻叫elujuda 好似都好多人講
可摸耳濕髮用完先吹咖?
絲打平時係邊買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞