[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#115

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
morecon.jp
買日本con可以係日本指定便利店攞貨同俾錢
去旅行可以事前買定到埗即攞唔駛周圍撲
岩岩第一次用雙效卸妝
用完唔繃緊 但又好清爽

想問大家用完佢卸妝會唔會用一次洗面奶
塊面超級乾
已經早晚用drunk elephant支油同la la retro cream
都乾到鼻頭同嘴邊長期甩皮同揸嘢會痛

冇用粉底淨係揸防曬
有上碎粉但會避開甩皮嘅位
平時都已經狂飲水
洗面都用凍水
仲可以點做

打算買cetaphil 個cream cleanser睇吓唔用泡洗面會唔會好啲
唔洗再用
有時仲可以攞佢洗面
乾用多量=卸妝
濕面少量=洗面
我真係好興奮
我已經好耐冇試過卸完妝唔面紅
絲打係香港?
有個fd又係乾 點都補唔到濕
去左台中睇邱品齊
check左係蟎蟲
如果真係好唔掂絲打可能要睇醫生

開左呢枝洗面俾佢 我見可以free ship hk
絲打可以試下
https://suubalm.com/en/product/new-gentle-moisturising-facial-cleanser/
睇成份應該好過cetaphil

同埋toner都要夠潤
ad+既真係唔錯可以試下
真心好用
不過真係貴
我成日同orbis交替用 冇咁肉赤
Orbis 邊款啊 等我又去睇睇

係好貴 又細支 用量又大
就算買大枝都係3xx港紙
勁貴
所以我都搵緊 alternative

orbis呢枝 不過之後要洗多次面
https://www.orbis.com.tw/prod.php?cid=209&sid=216&pid=4281
會偏乾少少 但=幸福肌一半價錢
本身皮膚勁泛紅 到冬天好似天然胭脂咁
Lotion 朝早用美好時光 夜晚用factiv 真係改善左
宜家轉用medicube洗臉 幾溫和 洗完都唔會好乾好崩緊 轉左用freeplus水覺得唔錯 但好細支好快用曬 有冇絲打有推薦
手頭有origins freeplus同HABA 但覺得HABA廢廢地
origins菇水保濕好ok,不過係濕敷先有效,當佢toner用就無感
遲下試埋呢支

如果搵到替代可唔可以上黎講
藍店品牌/零售商等清單 (6/12更新)
絲打可自行決定買定唔買

Addiction (BA Mavis Shek篤灰手足)
Amika (聲稱罷工即炒)
CDP (撑警"星級"化妝師Gary Chung 網上表示撑警並稱示威者為垃圾等等侮辱言論, cdp 表示wfc)
Clarins (cctvb度堅持繼續落廣告)
Fancl 同上 (仲有絲打提過高層全部都係藍絲)
Neutrogena 同上
Olay 同上
SKII 同上

其他:
Dior
Fresh
Givenchy
Mac
以上4個品牌都有出"宇宙都是中國的"嘅聲明

一田(新鴻基集團,自動波放黑警拉手足)
莎莎 (背景藍到黑,9成員工係蝗懷疑佢地冇請過香港人)
卓悅 同上
萬寧 (牛奶公司集團,主動交cctv 片畀黑警)
7-11 同上
Logon - City super (管理層會叫保安跟住手足,罔顧前線員工安全,員工罷工無返會被抽後算賬)
Sogo (藍到黑,仲需要解釋嗎...不過都提多少少 - 港資,細劉係大股東。多個手足有提及:禁員工戴黑色口罩,員工多數藍多數黃特別是收銀保安,好多福建幫,保安請退休狗,保安阿頭係退休時沙,入面有便衣狗,放出面tg 放題都要做生意唔畀員工走etc)

絲打們可以自行增減/修改
喺香港呀
見到支洗面好似屈臣氏都有 買嚟試吓先
唔該絲打

我而家係用
Cruel卸妝 Freeplus洗面(朝早淨係用清水) Avene噴霧 肌研化妝水(金色最潤嗰條line) drunk elephant vit B serum+油 lala retro cream
卸妝最好改用乳 gel其實都會乾
肌研化妝水好耐以前用過
我覺得佢用極都唔吸收絲打不如轉ad+試下
後面既油/cream應該都夠
之前好似有講過
台灣有個brand叫好壞 goodness bad
枝深洗膠有雙效既7-8成但平好多
唔洗200蚊一枝
而且同幸福肌同廠 個品質穩定有保證
卸妝乳有冇推介?
Ezskin卸妝乳
我用curel會甩皮 用呢支完全唔會乾
不過洗完會有啲啲油膩感

上ptt睇 Avene卸妝乳都多人推 不過我平時用既話會生白頭
皮膚過敏甩緊皮個陣用就好舒服
colourpop條護膚品線fourth ray有冇人用開?
我支raydiate維他命c用咗半支,暫時滿意
初頭係支mad hippie維他命c斷貨先轉用,感覺相似,但raydiate有溝油潤啲
而家覺得係好似白咗啲(呢幾個月戶外活動多過以往夏天,冇黑已經算係咁)
但塊面底色白咗但啲斑變淺追唔上,結果啲斑明顯咗
你咁講 disco dust又吸引返我 自然啲嘅話係咪唔用左下嗰格都夠用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞