[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#115

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

仲有奶得好肉酸既Dior都唔買
nplm
LM
今日收到selfridges了 忙到PK中唯一開心的事

仲有beautybay同lookfantstic...唔知幾時到
Body Shop比Loreal賣左出去
要搵cruelty free既人就黎冇野買
有冇絲用過bobbi brown remedies 系列 ?
好似冇乜review
想入手91同75
幾時買嫁 咁快到既
上個鋪有絲打問我幸福肌減價
如果聖誕冇真係要等到出年三四月
因為佢對上嗰次快閃好似係中秋
但係佢會預早宣布係佢Facebook幸福肌愛用家族嗰個gp
冇用過
但係絲打問得呢一個粉餅
係咪都可以去台灣或者日本買到
咁一定係ptt乾肌長期推薦嘅benefique
佢仲要有一隻色係bo10 夠黃
中低遮瑕但遮泛紅一流 又唔乾
雖然我都食緊A酸都冇甩皮
仲要有啲油好似混合肌咁
但個粉餅係好用既
原來出左絲打記憶真好
跟住佢買冇錯
Cruel?
如果想遮泛紅一定要用黃/綠去做colour correcting
同埋人正常塊面同個身都會唔同色
我自己係塊面白好多同粉紅好多 (爛面後遺症)所以有幾黃用幾黃就會同個身match返(或者可能我成日都著得少布 好憎面同頸/心口同個身色差太大)
血管有藍可能即係偏olive
我自己都係olive tone
benefique bo10完全係perfect match(反而maquillage既bo10係黃黑好多同冇左綠)
有綠既黃白其實出黎妝感遮紅得黎又透亮 好乾淨
加上粉餅遮瑕點都冇粉底液高 佢個顏色唔會似粉底液咁死
不過係香港買到既可能絲打可以睇埋cle de peau

https://chikakomaiko.pixnet.net/blog/post/60785800
https://chikakomaiko.pixnet.net/blog/post/59001403
雖然係幾年前既blogpost,都可以參考下

我10mg/day食左半年先
完左停4個月 覺得啲油又出返晒嚟
再食多半年
頭3個月係15/day之後10/day
宜家收緊尾
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞