[勿助長代購勿提L’Oréal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#115

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
每次用Synergie Skin MasquErase 都會出大粒蒼,
有d仲要係好似石頭蒼咁谷谷谷
已經冇當sleeping mask 咁用
敷30分鐘就洗
比左超過5次機會 5次都係咁生大粒蒼
火都黎
利申:平時黑頭粉刺多 少出大粒蒼
見大家係咁推factivB5
想問下我搽完佢之後再搽moisturizer得唔得?
而家塊面成日泛紅發熱應該太乾
應該因為佢用多元醇
有可能會有呢一個反應 用慣咗就得
如果你皮膚一直好似失控 好易生暗粒又容易敏感/有濕疹
係可以試一試
因為依家越來越多報告指出皮膚表面嘅菌叢失衡會導致好多皮膚問題
所以管理好個菌叢會對皮膚改善有幫助

我有個朋友就係用極high end嘢都用唔好
又乾又多暗粒 點知一用佢就好咗
當然唔可以套落去所有人嗰度
佢潤到我只要一個星期用多過一次就一定會生瘡
本身唔係乾肌或者超過35歲既中性至乾肌
我覺得都應該唔好用佢
但乾肌/上左年紀嘅迴響係勁好
我依家都係俾我阿媽用
佢不知幾開心 夜晚沖完涼直接揸佢就瞓覺
都啱嘅 咁我買canmake啦
唔該絲打
我都用canmake 有分閃同唔閃
我買唔閃
覺得打底都閃好怪
我都係咁用呀
我本身乾到泛紅同甩皮 琴日用完今朝皮少甩左同埋無再紅
唔該
咁我依家晏就出門口唔搽住 等用多一陣睇下點先

我上網查查左好耐都唔知係咩原因 因為無其他問題仲幾保濕到
(我唔知點解用the ordinary 個B5 會更乾同甩皮,呢個無)
係有啲怪
用啲眼影本身都會閃
今日見到有人話係cdp官網買到過期野
即刻睇下自己啲野 好多都係 2016 2017整
最離譜係盒眼影 manufacture date 係2016年10月
官網寫shelf life係三年
我今年5月買 好撚過份 賣啲仲有五個月就過期既野
正常人都唔會五個月用晒盒眼影啦下話
朋友就離生日想要粉餅
想問下有冇中度coverage、冬天用唔乾的粉餅推介
未必關事但我盒colourpop係郵局派嘅
又係已經到咗香港兩日都冇動靜明明之前一到香港就快
係乾得滯定點?
試下木瓜膏/椰子油

碌ig成日見到 好似好hit
利申未用過
有冇絲可以幫手整合一個藍黃化妝/保養品牌🙏🏻🙏🏻
邊到官網?
之前睇ppt 有人係台灣買Celvoke
check過得返少過一年到期
返去專櫃換貨
得到答覆係 台灣既貨係咁 想要新鮮貨去日本買
有冇油性肌嘅絲打用過sukin
而家塊面有層油但下面又乾到痛仲生粒粒
前排買咗幸福肌嘅控油防曬但呢個天氣搽完下晝仲出多咗油⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞