【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
好感謝大家支持,終於嚟到二部曲。

先前嘅故事加插咗我一啲個人經驗,接落嚟發生嘅事我未遇過,所以都係靠自己作。

作得唔好,還望接納

多唔多人睇我唔知啦,未試過推上熱門,但我都會繼續寫落去,但呢排比較忙,所以出得少啲,我......盡力啦

之前未找嘅加速數,我會係我有時間嘅時候出埋佢,唔走數,但會拖數 同時會保持質素。

希望大家多啲留言,我需要你哋嘅意見

《溝女的聖地──補習社》
[url]https://lihkg.com/thread/98417/page/1
[/url]
《溝女的聖地──補習社》(2)
https://lihkg.com/thread/144645/page/1

紙言同步:https://www.shikoto.com/i/DV2

大家睇咗咁耐,如果鐘意嘅,不妨去我Facebook Page留個like支持下
當係對小弟嘅一點點鼓勵

Facebook:https://www.facebook.com/scholar.story/

照舊規距,每50正評加兩更,每100正評加三更。
絕不走數,有拖無欠。
二部曲【序章】

每個人都有青春逝去嘅時候,就算你想捉實佢,佢都會係你手指間流走。

青春總會停止,而停止,因你嘅心態改變。

你會發現自己真係好似同以前唔同咗,你會問,幾時變咗架?點解我唔知嘅?

當你見住90後,都漸漸踏入20光景,80後已經上咗30軌道。

就無得你唔認老。

為咗紀念一燒即逝嘅青春,最好就係為佢搞返一場葬禮。

好等自己有機會可以悼念一下。

自己青春嘅心,已經慢慢走入墳墓……

==================================
還記得當晚嘅事情,淚上面嘅痕跡,如同我心入面嘅痕跡一樣,沖唔走。

我嗰晚返到去,我同Kitty都無再聯絡。

我DSE嘅成績都出咗嚟,拎成績嘅時候好緊張,我好記得嗰陣時,我隻手係震住咁去拎成績表架!

點知,我出到嚟嘅成績不如理想,英文係肥咗。

但數學就最勁,滿等。

其他就不過不失,但都係唔過20。

拎住咁嘅成績,我唔知點算好……我心入面只有徬徨。

有人歡喜,有人愁。邊個想做愁嗰個?

偏偏自己就係愁緊嗰個,而歡喜嘅,一定係人哋。

呀楊好興奮咁走過嚟問我,「呀水!你考成點呀?」

一見到佢咁開心嘅樣,唔洗問呀,一定考得好啦,咩都寫係塊面度。

「吓?」我神情呆滯,唔知點俾反應佢。

呀楊見到我面色唔係好對路,「做咩事呀?」

再望望枱面上嘅成績表,就知咩事啦。

「嚟!唔好係度灰啦,依家陪你去ive啦!」

其實我都知,英文肥咗係得返基礎文憑可以讀。

但我唔明,我明明好俾心機讀,仲覺得自己考得唔錯,點解最後出嚟嘅成績會咁?

我睇唔透。
正皮
Lm
「屌!你係度諗有咩用呀?去報咗先最實際!一陣返嚟再上訴啦!」

今次呀楊佢唔係講講下,佢真係想幫我。

因為我見到佢摀低身,係度幫我執緊嘢,整裝待發。

老實講,雖然大家都係男人,都係麻甩佬,但我俾佢呢個舉動感動咗。

我呢世仔最徬徨無助就係呢一刻,完全唔知點算好。但有呢個朋友陪係我身邊,我好感恩。

男人之間嘅友情就係咁架啦,屌嚟屌去。

唔屌你就唔係fd啦!我依家先明白。

唔似得女人,講盡好多美好嘅說話,係紀念冊入面寫好多感性嘅嘢,咩朋友一世,我永遠係你身邊之類嘅肉麻嘢。

男人係行動為先,講咁多,走啦!

如果今日呀楊係好溫柔咁勸我,同我講解,我一定會覺得好嘔心,想一巴煎落去。

但佢走埋屌鳩我,不禁令我稍稍放心。

佢同我去ive嘅時候,無講任何嘢,我哋好靜,但又唔覺得尷尬。

的確,我依家需要人陪,但同時間我想靜下,呢樣嘢呀楊做得好好。

男人無聲嘅陪伴,勝過女人花言巧語嘅安慰十倍有多。

呀楊無問咩原因,咩都無講,就咁行係我前面,雙眼炯炯有神。

第一次,我覺得呀楊好偉大,好型。

男人,有陣時都會有佩服其他男人嘅地方。
Gay
正皮先 不解釋
加油
皮已正
留名
不如同阿楊一齊啦
皮已正
Gay
不如搶走阿楊好過
this
皮已正 樓主加油
留名
未睇先正皮
樓主加油!
唔好放棄 讀者一直都在!
lm
lm
皮已正
變咗gay故

我就知你哋班友會覺得gay
你們唔識男人嘅浪漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞