【補習社二部曲】《為自己的青春舉行一場葬禮》

1002 回覆
237 Like 13 Dislike
我清楚,因為我依家真係係度自殘緊,一直都走唔出個傷痛。

一路回憶過去,每次從回憶嗰邊返嚟,都會傷痕纍纍。

但你又控制唔到自己唔返去回憶入面,每次都情不自禁咁走入去。

「我都無辦法...」你要知道,我講呢句說話係幾咁無奈。

可以揀,我都唔想咁。

我都唔想咁痛苦,咁辛苦。

人已經唔係自己身邊,仲要間唔中諗起Kitty,就會去睇佢ig facebook嘅最新動態。

雖然唔係話好曬,但都會打啲好甜蜜嘅字句,一句起兩句止咁。

但啲字句越短,你會猜測嘅嘢就多咗,會亂咁諗嘢。

所以每次見到都會心痛一番,好辛苦。

一開始係成日都係咁,但隨時間慢慢咁走,會諗起,會打開ig嘅次數就越嚟越少。

「我知呢啲嘢你都控制唔到,但係做兄弟嘅,唔通一路睇住你咁樣落去咩?」

呀楊講嘅嘢唔係無道理,我都知自己唔可以再繼續咁落去,係時候要走出嚟。
Sorrrrrrrr,呢排出得少咗,推post都慢咗,不便之處,望見諒
Sorrrrrrrr,呢排出得少咗,推post都慢咗,不便之處,望見諒

唔緊要
「我見住你四年啦!四年都忘記唔到Kitty,大佬呀!有幾多個四年俾你揮霍呀?係你大學生活唔好好拍返次拖,你出嚟做嘢更加難呀!」

「你覺得好女仔嘅,通常都俾人預訂咗架啦,剩底嘅咩料你都知啦!」

「我唔想見到你行錯咁多路。」

我舉起罐啤酒,一嘢大啖咁飲落去,發洩自己內心嘅不滿。

我知道呀楊講得啱,講得無錯呀,我只怪自己點解好似同五年前一樣,都係咁無膽!

我以為自己進步咗,大膽咗勇敢咗,無咩嘢自己會驚。

但原來面對感情事嘅時候,自己都係咁軟弱。

「你知要搵個啱嘅女仔,其實好難。」

「我要拍拖,都想搵個投契嘅女仔,但我都遇唔到。」我搵唔返好似Kitty咁好嘅女仔。

「你唔係搵唔到,你係唔想搵姐!」呀楊斬釘截鐵地道。

頂!可唔可以唔好咁清楚我?

呀楊又試一嘢戳中死穴,我連俾自己搵籍口都唔得。
lm加速
加速
繼續留守!!
咁少嘅

加速啦
文呢?
https://www.youtube.com/watch?v=RAOwq_bJZX0

「你自己唔試下,無人幫得到你,因為你都唔願意踏出第一步。」呀楊每講一句,就好似支針咁,吉落個心度。

針同刀唔一樣,痛楚係有分別。刀嘅嘢一嘢捅入去,好深好痛,甚至可以即時死亡;但係針唔一樣,好淺咁慢慢吉入去,唔算好痛,少少痛楚咁,但你實死唔去,吊住你條命咁。

「你一直停留係以前,有咩用姐?我哋返唔到去架啦!我哋只可以一路向前行。」

「我之前唔講,係因為我知道你需要時間走出嚟,等你慢慢好返,但依家我唔係咁認為。」

呀楊又飲咗一啖酒,望實我,眼神係同我講,『無自己諗啦』咁嘅意思。

我無出聲,只係係度飲悶酒。

以前嘅我唔識得飲酒,覺得飲酒唔好,仲要唔識飲酒。

但呢幾年,我慢慢學識得飲,而且越飲越多,每次都wing住咁返去。

唔係呢啲係咪成長必經階段……男人識得飲酒,就係成長嘅開始。

唔識飲酒或者唔飲酒,證明自己真係毒。

人無可能一直停留係同一個位置,同一個階段,我哋總會改變。

原來依家回頭望一望,自己真係改變咗好多,心智都成熟咗,但對感情,我始終如一。

因為我走唔出嗰一步。我有膽改變自己,去試唔同嘅嘢。

但我就係無膽去面對感情,原來我對感情嘅處理,都係同以前一模一樣。

呢方面我係無變到,都係咁懦弱。

可能係自己性格嘅關係啦,見住自己身邊嘅朋友不停咁換畫,換男/女朋友好似食生菜咁。

呢啲對佢哋嚟講駕輕就熟,完全唔會好似我咁無膽,有時我都好羨慕佢哋可以咁開放,同埋直接表達自己嘅感情。

反而自己嘅感情卻一路原地踏步,無進步過……

----------------------------------
今日聽返呢首歌,覺得幾啱呢個位,所以分享俾各位

每次聽都覺得好好聽 我都唔想長大
呢幾日出文慢咗Sorry呀...因為放緊假出咗去玩,所以無得好似之前咁打咁多
但都有不忘打文 之後會多返啲時間!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞